Wykonanie
Dni coraz zimniejsze i coraz krótsze, za oknem szarówka lub deszcz. Dokładnie tak - jesień już przyszła. Ta
pora roku niestety nie cieszy się powszechnym uwielbieniem (chyba, że mamy 15 stopni, wspaniałe słońce i piękną złotą jesień jak przez miniony tydzień!) W takim razie trzeba uchronić się przed nadchodzącym chłodem! Dzisiaj propozycja bardzo rozgrzewającego kremu z
kalafiora z
curry. Lekka pikantna i kremowa miseczka takiej zupy na pewno rozgrzeje nas w chłodniejsze dni!

składniki:1
kalafior1
cebula1.5 łyżeczki
curry1 łyżeczka
słodkiej paprykiszczypta
pieprzu cayennesól,
pieprzliść laurowy3-4 ziarenka
ziela angielskiegonatka pietruszki (świeża lub suszona)
jogurt naturalny2-3 łyżki
oleju rzepakowegowodaNa
oleju przysmażamy pokrojoną w kostkę
cebulę.
Kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki, a jeśli chcemy, aby
kalafior szybciej się ugotował to kroimy na jeszcze mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka i przysmażamy 2 minuty. Następnie wlewamy
wodę tak, aby przykryła cały
kalafior. Dodajemy wszystkie
przyprawy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy zupę, aż
kalafior będzie miękki. Zupę miksujemy blenderem na gładki krem i nalewamy do miseczek. Podajemy z kleksem
jogurtu i
natką pietruszki.
