ßßß Cookit - przepis na Szynka wieprzowa duszona w warzywach

Szynka wieprzowa duszona w warzywach

nazwa

Wykonanie

Cześć =) Dziś chciałbym podzielić się z wami przepisem na bardzo smaczne danie jednogarnkowe, które wymyśliłem w październiku, czyli szynkę wieprzową duszoną w warzywach =)
Mam do niej duży sentyment, ponieważ stworzyłem ją w pierwszy weekend po powstaniu bloga.
Potrzebne będą (w zależności od liczby osób):
- 5-6 grubszych plastrów szynki wieprzowej
- kilka ziemniaków
- pokrojona w kostkę marchew i groszek (mogą być mrożone, z puszki lub ze słoika)
- 1-2 cebule
- sól
- pieprz (najlepiej świeżo zmielony)
- curry (opcjonalnie)
Sposób wykonania:
1) Plastry szynki przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną curry (lub ostrej papryki, jeśli ktoś nie lubi curry) i odstawiamy do lodówki na 15 minut.
2) Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki. Cebulę siekamy.
3) W rondlu, garnku lub dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy plastry szynki z obu stron, podlewamy wodą, a następnie dusimy pod przykryciem ok. 50 minut.
4) Po tym czasie dodajemy ziemniaki i dusimy całość kolejne 10 minut.
5) Następnie dodajemy marchew z groszkiem oraz cebulę i dusimy, aż ziemniaki będą miękkie i warzywa przejdą się z mięsem, czyli ok. 15-20 minut.
Smacznego =)
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2014/03/szynka-wieprzowa-duszona-w-warzywach.html