Wykonanie
Cześć =) Dziś chciałbym podzielić się z
wami przepisem na bardzo smaczne danie jednogarnkowe, które wymyśliłem w październiku, czyli
szynkę wieprzową duszoną w warzywach =)Mam do niej duży sentyment, ponieważ stworzyłem ją w pierwszy weekend po powstaniu bloga.



Potrzebne będą (w zależności od liczby osób):- 5-6 grubszych plastrów
szynki wieprzowej- kilka
ziemniaków- pokrojona w kostkę
marchew i
groszek (mogą być mrożone, z puszki lub ze słoika)- 1-2
cebule-
sól-
pieprz (najlepiej świeżo zmielony)-
curry (opcjonalnie)Sposób wykonania:1) Plastry
szynki przyprawiamy
solą,
pieprzem i odrobiną
curry (lub
ostrej papryki, jeśli ktoś nie lubi
curry) i odstawiamy do lodówki na 15 minut.2)
Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki.
Cebulę siekamy.3) W rondlu, garnku lub dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy
oliwę i podsmażamy plastry
szynki z obu stron, podlewamy
wodą, a następnie dusimy pod przykryciem ok. 50 minut.4) Po tym czasie dodajemy
ziemniaki i dusimy całość kolejne 10 minut.5) Następnie dodajemy
marchew z
groszkiem oraz
cebulę i dusimy, aż
ziemniaki będą miękkie i warzywa przejdą się z
mięsem, czyli ok. 15-20 minut.Smacznego =)