Wykonanie
Mama dostała dużą i świeżą
dynię, więc od razu przystąpiłam do gotowania swoich ulubionych potraw.Jak już ugotowałam wszystkie znane mi, ale ulubione dania z dyni przystąpiłam do eksperymentów. Taką potrawę przygotowałam po raz pierwszy, ale na pewno znajdzie się na liście moich ulubionych dań. Wyszło na prawdę pysznie.
Składniki na 3 porcje:kilogram dyni,podwójny
filet z kurczaka,200g
makaronu (u mnie były to wstążki, ale rurki też by fajnie pasowały),100g
sera pleśniowego Lazur,
curry,
słodka papryka,
kminek,
sól,
pieprz,
olejnatka pietruszkiKurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy
curry,
słodką papryką i smażymy kilka minut na 1/2 łyżki
oleju. Następnie dodajemy na 2 łyżki
oleju, pokrojoną w kostkę
dynię, przyprawiamy
kminkiem i smażymy około 15 minut aż
dynia będzie miękka.W tym czasie gotujemy
makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.Jak
dynia będzie już miękka, dodajemy pokrojony w kostkę
ser Lazur i czekamy aż się rozpuści. Doprawiamy.
Ser jest słony, więc uważajmy żeby nie przesolić. Dodajemy
natkę pietruszki. Możemy pokroić i wymieszać z
curry, lub tylko udekorować. Osobiście polecam wymieszać i to nawet trochę większą ilość.
Makaronu na zdjęciu nie widać, ale jest tam na dole przykryty pysznym daniem ;)