Wykonanie
Dzisiaj polecam przepis na roladę
z piersi kurczaka, którą można podawać na ciepło jak i na zimna.
Składniki:3
piersi z kurczakaod 9-12 plastrów
boczku wędzonegosólpieprzpapryka słodka bądź ostra
natka pietruszkiolejMięso przeciąć jak na
bitki, ale nie docinać do końca, aby po rozłożeniu powstał jeden cały kawałek o jak największej powierzchni. Delikatnie rozbić tłuczkiem. Posypać
przyprawami z każdej strony. Następnie na każdy kawałek kłaść po 3-4 plastry
boczku i posypać delikatnie
pietruszką.
Mięso kłaść jedno na drugim, ciasno zrolować i starannie zawinąć nitka bądź sznurkiem. Na koniec naszą roladę posmarować delikatnie
olejem i włożyć do woreczka do pieczenia. Piec w rozgrzanym (180 stopni C) piekarniku przez około 1 godzinę pod koniec pieczenia można rozciąć worek aby rolada się lekko zrumieniła.