ßßß Cookit - przepis na Bezglutenowe ciasto z bananami i czekoladą

Bezglutenowe ciasto z bananami i czekoladą

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
To pyszne, bezglutenowe ciasto z bananami i czekoladą najlepiej smakuje na drugi, a nawet trzeci dzień po upieczeniu. Zaraz po upieczeniu, wyczuwalny jest intensywny smak bananów, ale jeśli ktoś go lubi…
Porcja na formę 23 x 33 cm
Składniki:
4 dojrzałe banany
450 g miodu
4 jajka
80 g mąki kokosowej
45 g płatków owsianych
100 g oleju kokosowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
200 g (2 tabliczki) gorzkiej czekolady
2 garście orzechów włoskich, łuskanych
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C w termoobiegu. Banany obrać ze skóry i przecisnąć przez praskę do przeciskania ziemniaków.
Do bananów dodać miód i jajka, dobrze rozmieszać.
Płatki owsiane zblendować na mąkę (w blenderze lub w młynku do kawy). Do masy dodać mąkę kokosową, owsianą (z płatków), olej kokosowy, ekstrakt waniliowy, proszek do pieczenia i sól.
Wszystko wymieszać na gładką masę.
Czekoladę posiekać na drobne kawałki.
Orzechy pokroić na mniejsze kawałki.
Czekoladę i orzechy dodać do masy, wymieszać.
Masę przelać do formy i wstawić do piekarnika na 25-30 minut, do czasu aż lekko się zarumieni na powierzchni.
Ciasto wystudzić w formie. Podawać na zimno, z dowolnymi dodatkami. U mnie wersja dla dorosłych – ciasto z wiśniami w likierze.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2017/06/bezglutenowe-ciasto-bananami-czekolada