ßßß Cookit - przepis na OMLET Z SERKA WIEJSKIEGO

OMLET Z SERKA WIEJSKIEGO

nazwa

Wykonanie

Do tego omletu przymierzałam się długi czas - nie byłam pewna, czy się uda. Jednak wszelkie obawy były zbędne, bo wyszedł puszysty, sycący i po prostu przepyszny! Urósł wysoki na tyle, że mogę go postawić na drugim podium (3,7 cm wysokości; na pierwszym jest omlet fasolowy - 4,2 cm). Do powtórzenia za jakiś czas :)
A nasze polskie truskawki są tak słodkie, że w połączeniu z syropem klonowym, którego użyłam do posłodzenia ciasta, sprawiły, że nie trzeba było już żadnych dosładzaczy!
Klonowy omlet z serka wiejskiego i mąki kokosowej smażony na oleju kokosowym podany z truskawkami i bazylią
/1 porcja/
/PRZEPIS WŁASNY/
100 g gęstego serka wiejskiego
40 g mąki kokosowej (używam nieodtłuszczonej)
2 jajka
kilka kropli ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego)
szczypta soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka oleju kokosowego do natłuszczenia patelni (lub innego)
łyżeczka miodu drahimskiego
Wszystkie składniki oprócz oleju kokosowego zmiksować na gładką masę. Odstawić na 15 minut.
Rozgrzaną patelnię natłuścić olejem, wylać masę i smażyć na małym ogniu około 5 minut z każdej strony.
Należy przewracać za pomocą dużej łopatki, najlepiej silikonowej.
Podawać z dowolnymi dodatkami.
Smacznego!
Źródło:http://poraneknaslodko.blogspot.com/2014/05/563-omlet-z-serka-wiejskiego.html