ßßß

Składniki:1,5 kg mięsistych pomidorów5 dużych ząbków czosnku1 cebula1 papryka chili ( zielona lub czerwona )2 łyżki masła klarowanego300 ml bulionu warzywnego krakus500 ml soku pomidorowego4 łyżki posiekanej natki pietruszkisól , pieprzPrzygotowanie:Cebulę , czosnek i papryczkę chili z odrobiną pestek, posiekać drobno , zeszklić na rozgrzanym maśle w garnku.Pomidory sparzyć , orać ze skórki , pokroić w ćwiartki , dodać do garnka.Smażyć aż się rozpadną.Do pomidorów wlać bulion , wsypać natkę pietruszki, podgrzać , zmiksować blenderem na gładki krem.Wlać sok pomidorowy , doprawić solą i pieprzem , zagotować.Zupę podawać z makaronem , ryżem lub z grzankami.Mi najbardziej smakuje jednak sama lub z kleksem kwaśnej śmietany.

Smacznego