Wykonanie
Niezwykle aromatyczna , intensywna w smaku zupa ze świeżych soczystych
pomidorów o mocnym akcencie
czosnku i świeżej
papryczki chili. W sezonie
pomidorowym nie może jej zabraknąć w moim domu.
Składniki:1,5 kg mięsistych
pomidorów5 dużych ząbków
czosnku1
cebula1
papryka chili ( zielona lub czerwona )2 łyżki
masła klarowanego300 ml
bulionu warzywnego krakus500 ml
soku pomidorowego4 łyżki posiekanej
natki pietruszkisól ,
pieprzPrzygotowanie:
Cebulę ,
czosnek i
papryczkę chili z odrobiną pestek, posiekać drobno , zeszklić na rozgrzanym
maśle w garnku.
Pomidory sparzyć , orać ze skórki , pokroić w ćwiartki , dodać do garnka.Smażyć aż się rozpadną.Do
pomidorów wlać
bulion , wsypać
natkę pietruszki, podgrzać , zmiksować blenderem na gładki krem.Wlać
sok pomidorowy , doprawić
solą i
pieprzem , zagotować.Zupę podawać z
makaronem ,
ryżem lub z grzankami.Mi najbardziej smakuje jednak sama lub z kleksem kwaśnej
śmietany.
Smacznego