Wykonanie
Dynie na start ! I nie jest to bynajmniej inauguracja jesieni, bo ciagle mam nadzieję na
słoneczną końcówkę lata. Pojawiły się jednak już pierwsze
dynie i nie mogłam się oprzeć, właściwie to stęskniliśmy sie już za jesiennymi zupami. Ta jest wyjątkowo delikatna, łagodna i kremowa, polecam szczególnie osobom, które nie przepadają za słodkawo - mdławą zupa
dyniową. Dodatek kwaśnych
pomidorów idealnie zbalansował
słodycz dyni. Zupę podałam z grzankami z domowego
chleba orkiszowego, bez zabielania.Składniki na 4 porcje:
dynia Hokkaido 500-600 g2-3
pomidory1
cebula1-2 ząbki
czosnku600-700 ml
bulionu warzywnegosól,
pieprzgałka muszkatałowawędzona
papryka - opcjonalniesolidna szczypta
cukru4 kromki
pieczywa2-3 łyżki
masła gheeWykonanie:
cebulę i
czosnek obrać, pokroić i zeszklić na łyżce
masła ghee
dynię pokroić,wypestkować. Pokroić w kostkę. Hokkaido nie obieramy ze skórki. Dorzucić do
cebuli i przesmażyć razem kilka minut na silnym ogniu, aż zapachnie
dyniąpomidory z góry naciąć na krzyż, zalać wrzątkiem na kilka minut, następnie ostudzić i zdjąć skórę. Pokroić w grubą kostkę i dołożyć do garnka z
dynią. Zalać
bulionem i gotować około 15-20 minutkromki
chleba pokroić w kostkę i zrumienić na 1 łyżce
masła gheezupę zblendować na gładki krem. Przyprawić
solą,
pieprzem,
gałką muszkatałową, dodać szczyptę
cukru, ewentualnie wędzoną
paprykę w proszkupodawać z grzankamiŻYCZĘ SMACZNEGO !