Wykonanie
Pyszna, aromatyczna i pożywna. Idealna na jesienny obiad.
SkładnikiMała
dynia2
cebule2 ząbki
czosnkuŁyżka
oliwy2 łyżki
masłaSól,
pieprz1/2 łyżeczki
garam masali lub
curry1l
bulionu warzywnegoPrzygotowanie
Dynię obierz, oczyść z nasion i pokrój w kostkę.
Cebulę i
czosnek obierz z łupinek i posiekaj.W dużym garnku o grubym dnie podgrzej
oliwę z
masłem. Kiedy
masło się roztopi dodaj
cebulę i
czosnek. Duś na niewielkim ogniu, aż
cebula się zeszkli – około 10 minut.Dopraw
solą,
pieprzem i
garam masalą, wymieszaj i duś jeszcze 2 minuty.Dodaj
dynię i podsmażaj kolejne 10 minut, mieszając od czasu do czasu.Wlej do garnka
bulion, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu, aż
dynia zmięknie – około 20 minut.Kiedy
dynia będzie miękka, zmiksuj zupę na krem – aby ułatwić sobie zadanie, możesz ją wcześniej nieco przestudzić, a przed podaniem ponownie podgrzać.Smacznego!Przepis pochodzi z książki Córeczka tatusia G.PaltrowZobacz także:DyniowaKrem z
cieciorkiKrem z pieczonej
papryki i
pomidorów