ßßß
SkładnikiMała dynia2 cebule2 ząbki czosnkuŁyżka oliwy2 łyżki masłaSól, pieprz1/2 łyżeczki garam masali lub curry1l bulionu warzywnegoPrzygotowanieDynię obierz, oczyść z nasion i pokrój w kostkę.Cebulę i czosnek obierz z łupinek i posiekaj.W dużym garnku o grubym dnie podgrzej oliwę z masłem. Kiedy masło się roztopi dodaj cebulę i czosnek. Duś na niewielkim ogniu, aż cebula się zeszkli – około 10 minut.Dopraw solą, pieprzem i garam masalą, wymieszaj i duś jeszcze 2 minuty.Dodaj dynię i podsmażaj kolejne 10 minut, mieszając od czasu do czasu.Wlej do garnka bulion, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu, aż dynia zmięknie – około 20 minut.Kiedy dynia będzie miękka, zmiksuj zupę na krem – aby ułatwić sobie zadanie, możesz ją wcześniej nieco przestudzić, a przed podaniem ponownie podgrzać.Smacznego!Przepis pochodzi z książki Córeczka tatusia G.PaltrowZobacz także:DyniowaKrem z cieciorkiKrem z pieczonej papryki i pomidorów