ßßß Cookit - przepis na Pieczona perliczka w pomarańczach i glazurze miodowej / Honey glazed roasted guinea fowl with orange

Pieczona perliczka w pomarańczach i glazurze miodowej / Honey glazed roasted guinea fowl with orange

nazwa

Wykonanie

Share the post "Pieczona perliczka w pomarańczach i glazurze miodowej / Honey glazed roasted guinea fowl with orange"
Dziś przedstawiam coś wyjątkowego i dosyć nietypowego. Nigdy nie spodziewałabym się, że w mojej kuchni wyląduje kiedyś perliczka i stało się to dzięki mojej teściowej, która uszczęśliwiła mnie tym pięknym ptakiem. Długo zastanawiałam się co z nim zrobić, a że doświadczenia z tym mięsem nie miałam to postanowiłam zasięgnąć do zasobów bardziej doświadczonych blogerów. Takim też sposobem trafiłam na ten przepis, bo stwierdziłam że Kwestia Smaku mylić się raczej nie może. I miałam rację, nie myliła się, perliczka wyszła świetna! Soczyste mięso, chrupiąca skórka z aromatem miodu i pomarańczy bardzo przypadła mi do gustu! Na pewno zastosuję tą kombinacją nawet ze zwykłym kurczakiem, bo to danie wyszło przepyszne! Jeśli lubisz tego typu dania, polecam także moje kaczuszki: pieczoną w glazurze pomarańczowo-miodowej, pieczoną z jabłkami i pomarańczami, czy pieczoną z sosem wiśniowym z winem Porto – wszystkie przepyszne! Zapraszam po przepis.
Scroll down for recipe in English
(4 porcje)
Składniki:
1 ładna perliczka
sól i pieprz
1/2 pomarańczy, pokrojona na czątki
200 ml soku pomarańczowego
1 łyżka startego korzenia imbiru
3 łyżki masła, rozpuszczonego
2 łyżki miodu
1 łyżka oliwy
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
Przygotowanie:
Włącz piekarnik i ustaw go na 190 oC.
Perliczkę porządnie natrzyj solą i pieprzem (wewnątrz i na zewnątrz), a do środka włóż pomarańczę.
Ułóż ją piersiami do dołu na ruszcie umieszczonym nad blaszką, a na dno wlej sok pomarańczowy wymieszany z imbirem. Wierzch perliczki przykryj folią aluminiową (błyszczącą stroną do dołu). Włóż do piekarnika i piecz przez 30 minut.
W międzyczasie w miseczce wymieszaj porządnie masło, miód, oliwę, sos sojowy i ostrą paprykę.
Po upływie 30 minut, zdejmij z perliczki folię aluminiową, posmaruj częścią glazury i piecz kolejne 20 minut. Nastepnie odwróć perliczkę piersiami do góry, posmaruj glazurą i piecz kolejne 20 minut. Co jakiś czas smaruj perliczkę resztą glazury.
Upieczoną perliczkę wyjmij z piekarnika i odstaw na 10 minut.
Zlej sos z blaszki do rondelka i postaw na dużym ogniu. Gotuj aż sos zgęstnieje i dopraw do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem jeżeli sok pomarańczowy był zbyt kwaśny.
Podawaj perliczkę polaną pysznym sosem.
Smacznego!
English version
Honey glazed roasted guinea fowl with orange
(4 servings)
Ingredients:
1 guinea fowl
salt and pepper
1/2 of orange, cut into pieces
200 ml of orange juice
1 tablespoon grated ginger
3 tablespoons butter, melted and cooled
2 tablespoons of honey
1 tablespoon of olive oil
2 tablespoons light soy sauce
1/2 teaspoon of hot pepper powder
Preparation:
Preheat the oven to 190 oC.
Rub the fowl generously with salt and pepper (inside too) and stuff with orange pieces.
Place breast side down on baking rack, pour orange juice mixed with ginger on the bottom of the baking dish. Cover with aluminum foil (shiny side down). Place in the oven and bake for 30 minutes.
Meanwhile, in a bowl, mix butter, honey, olive oil, soy sauce and hot pepper.
After 30 minutes, remove the aluminum foil, brush the fowl with some glaze and bake for another 20 minutes. Then turn breast side up, brush with glaze and bake for another 20 minutes. Brush with galzel from time to time.
Remove the bird from the oven and leave to rest for 10 minutes.
Pour sauce from the baking dish into a saucepan, boil until thickened and season with salt and pepper.
Serve baked fowl with a delicious sauce.
Enjoy!
Share the post "Pieczona perliczka w pomarańczach i glazurze miodowej / Honey glazed roasted guinea fowl with orange"
Źródło:https://karmelowy.pl/pieczona-perliczka-w-pomaranczach-i-glazurze-miodowej-honey-glazed-roasted-guinea-fowl-with-orange