ßßß Cookit - przepis na Łosoś w glazurze miodowo-musztardowej

Łosoś w glazurze miodowo-musztardowej

nazwa

Wykonanie

Łosoś, zaraz po karpiu oczywiście, jest jedną z moich najbardziej ulubionych ryb. Podany niżej przepis jest bardzo łatwy i szybki w wykonaniu, więc polecam na obiad w tygodniu, gdy jesteśmy po pracy zbyt zmęczeni na tworzenie skomplikowanych dań. Zaskoczy Was ten smak, ryba jest po prostu idealna. Miodowo-musztardowa glazura z nutą imbiru jest pyszna, a łosoś rozpływa się w ustach. Ja robiłam go w piekarniku, ale równie dobrze można go upiec na grillu. Podałam z parmezanowymi ziemniaczkami, a sam przepis znalazłam u genialnej bajaderki .
Składniki:
4 filety z łososia (ok. 200 g każdy)
1 1/2 łyżki brązowego cukru (jasnego)
1/2 łyżki miodu
1 łyżka masła
2 łyżki musztardy Dijon
1 łyżka sosu sojowego
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1/2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżki startego, świeżego imbiru
sól,pieprz
Przygotowanie:
Przygotowujemy glazurę. W małym rondelku rozpuść masło z cukrem i miodem. Zdejmij z palnika i dodaj musztardę,sos sojowy,czosnek,oliwę i imbir, wymieszaj i lekko wystudź.
Rybę umyj, osusz papierowym ręcznikiem, lekko przypraw solą i pieprzem, można skropić sokiem z cytryny.
Na grillu – ułóż rybę na rozgrzanym grillu, posmaruj glazurą i piecz bez odwracania 10-12 minut, smarując pozostałym sosem od czasu do czasu.
Piekarnik – używając tylko górnej grzałki (funkcja grill), rozgrzej piekarnik do 250 ºC . Rybę ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 12 minut, bez odwracania, smarując sosem od czasu do czasu, aż ryba będzie przyrumieniona.
Smacznego!
Share the post "Łosoś w glazurze miodowo-musztardowej"
Źródło:http://karmelowy.pl/losos-w-glazurze-miodowo-musztardowej