ßßß Cookit - przepis na Imbirowo- piernikowy stek z miecznika

Imbirowo- piernikowy stek z miecznika

nazwa

Wykonanie

Dzisiejszy wpis jest konkursowy, gdyż biorę udział w konkursie "Książęce Mistrzostwa Smaku". Zadanie polegało na przygotowaniu dania psującego do piwa Książęce Chlebowo Miodowe. Według opisu "połączenie trzech słodów nadaje mu aromat świeżo pieczonego chleba, ciastek piernikowych i karmelu. Za sprawą słodów karmelowych Chlebowo Miodowe zyskuje również głęboki bursztynowy kolor. Wytrawny charakter piwa z delikatną nutą słodyczy wyczuwalnej na
finiszu to efekt wykorzystania chmielu goryczkowego i aromatycznego oraz naturalnego miodu lipowego pochodzącego z okolic Nowego Sącza." W swoim przepisie wykorzystałam nuty piernikowo- miodowe, a charakteru rybie nadaje imbir.. Sami oceńcie czy smaki te mogłyby się komponować z Książęcym Chlebowo Miodowym.
/przepis własny, przepis na 1 osobę/
100 g steku z miecznika
marynata:
1 łyżka miodu
1 łyżka masła
szczypta przyprawy do piernika
szczypta kolorowego świeżo mielonego pieprzu
0,5 łyżeczki musztardy
1 cm startego korzenia imbiru
1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
szczypta soli
Stek z miecznika myjemy i osuszamy. Przygotowujemy marynatę: ścieramy na tarce na drobnych oczkach imbir, łączmy z resztą składników marynaty. Wszystko podgrzewamy w garnku, aby aromaty marynaty się połączyły. Gdy tylko zacznie się gotować, zdejmujemy z ognia i odstawiamy, aż marynata osiągnie temperaturę pokojową. Następnie stek umieszczamy w marynacie, zostawiamy na 15-30 minut. Po tym czasie umieszczamy stek w rozgrzanym grillu elektrycznym lub smażymy na patelni grillowej. Podajemy z sałatą i ziemniakami.
Stek z miecznika będzie dobrze się komponować z puree chrzanowym, które wykonujemy łącząc 100 g ugotowanych ziemniaków z 1,5 łyżeczki masła i 1,5 łyżeczki chrzanu. Wszystko zgniatamy do uzyskania kremowej konsystencji (w razie potrzeby dodajemy więcej masła).
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2014/12/Imbirowo-piernikowy-stek-z-miecznika.html