Wykonanie
Na warszawskiej Pradze
mieści się jedna z moich ulubionych restauracji. Urządzona częściowo w formie baru, gdzie dania przygotowuje się dosłownie na oczach gości. Głód może dopaść o każdej
porze dnia i nocy, a oni są otwarci całą dobę. Jestem wielką fanką serwowanej tu kuchni polskiej. Minus - otoczenie restauracji zdecydowanie zniechęca mnie do szwendania się tam po nocach, nie polecałabym dojazdu tam komunikacją miejską po zmroku. To "Warszawa Wschodnia" Mateusza Gesslera, wychowanego we Francji restauratora i kucharza (z zamiłowania).Książkę kucharską Mateusza Gesslera "Moja kuchnia polska" kupiłam tylko dlatego, że zawiera przepisy z restauracji, które po prostu warto powtórzyć. Tatar,
sałatka z
awokado,
śledź w oleju lnianym - oto niektóre z nich. Zdjęcia potraw są średnie, potrawy wydają się być (za) proste, ale może właśnie w ich prostocie tkwi sekret. Dziś "na tapetę" wzięłam
pstrąga. W książce jest z grilla, ja zrobiłam z patelni. Wykorzystałam jednak pomysł na marynatę. Lekką i świeżą. Całość była świetna. Może to zasługa świeżej
ryby, może lekkiej marynaty, nieznacznie podkreślającej smak
pstrąga, a może i klarowanego
masła - które jest nośnikiem smaku, a może wszystkiego po trochu. Do obiadokolacji podałam uduszony na odrobinie
masła klarowanego świeży, posiekany
szpinak, z dodatkiem zeszklonej
cebuli i
czosnku, przyprawiony
solą,
pieprzem i odrobiną
gałki muszkatołowej.Składniki:2
pstrągi, wypatroszone4 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżki
sosu sojowego4 łyżki
soku pomarańczowego1 łyżeczka startego
imbiru, bez skórki
sól,
pieprzdo podania: 1
cytrynado smażenia - łyżka lub dwie
masła klarowanegoWykonanie:
Rybę umyć, osuszyć, natrzeć w środku
solą i
pieprzem. Z pozostałych składników, oprócz
cytryny, zrobić marynatę. Włożyć do niej
rybę na około godzinę. Podana ilość marynaty wystarczy na dwa
pstrągi, jeśli włożysz je do worka foliowego i tam wlejesz całą marynatę, pozwalając by dotarła w każdy zakątek
ryby. Najlepiej odwrócić woreczek w połowie marynowania, by
ryba zamarynowała się równomiernie.
Pstrąga wyjąć z marynaty.
Pstrąg z patelni :
masło na patelni rozpuścić na patelni o dużej średnicy. Włożyć
pstrągi, smażyć na małym ogniu po około 10 minut z każdej strony. Ja patelnię przykryłam pokrywką.
Pstrąg z grilla :
rybę piec na ruszcie około 10 minut z każdej strony w specjalnym koszyku do grillowania ryb.Gotowego
pstrąga skropić
sokiem z połowy
cytryny, od razu podawać.Bądź towarzyski, podziel się!