ßßß Cookit - przepis na Sałatka ze szparagami, awokado i jajkiem

Sałatka ze szparagami, awokado i jajkiem

nazwa

Wykonanie

Zaledwie kilka składników. Prosta sałatka przełamana sosem o wyrazistym smaku. Świetna propozycja na szybką obiado-kolację.
Składniki
szparagi, 8 szt.
jajka, 2-3 szt.
awokado, 1 szt.
mix sałat, 1 paczka
słonecznik łuskany, 2 łyżki
Sos:
olej rzepakowy, 6 łyżek
miód, 3 łyżeczki
musztarda dijon, 3 łyżeczki
sok z połowy cytryny
czosnek, 2 ząbki
sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
Sposób przygotowania
Zdrewniałe końcówki szparagów oderwać. Resztę obrać i pokroić na 3 części. Blanszować krótko we wrzątku. Przelać zimną wodą i przełożyć do miski.
Jajka ugotować na pół-twardo.
Awokado przekroić na pół i usunąć pestkę. Za pomocą łyżki wyjąć miąższ w całości. Pokroić na plasterki.
Olej, miód, musztardę i sok wymieszać. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
Sałaty, szparagi, awokado i połowę sosu połączyć. Rozłożyć na 2 talerze. Na każdej porcji ułożyć połówki jajek. Polać pozostałym sosem. Posypać słonecznikiem uprażonym na suchej patelni.
Źródło:http://buszujacawkuchni.pl/salatka-ze-szparagami-awokado-i-jajkiem