ßßß
Mąż bardzo chwalił. Dzieciom też smakowało. Jednogłośnie stwierdziliśmy, że sałatka nie zostanie przedstawiona jako dodatek do dania, a zasługuje na osobny wpis! Bardzo prosta i szybka w wykonaniu. A do niej przepyszny sos cytrynowo-czosnkowo-miodowy. O płynny miód o tej porze roku nie trudno, więc do dzieła! Mmmm... Pycha!Składniki:1 główka sałaty (użyłam czerwonej strzępiastej), porwana na mniejsze kawałki500g pomidorków koktajlowych (średnich, nie takich zupełnie malutkich), pokrojonych na 8 części1 dojrzałe awokado, pokrojone w kostkęok.2-3 łyżek prażonych pestek dynisos: 2 łyżeczki płynnego miodu, 1/2 łyżeczki musztardy dijon, sok z 1/2 dużej cytryny, oliwa z oliwek extra vergine (w ilości takiej samej jak sok z cytryny), 1 duży ząbek czosnku - zmiażdżony, po 1/2 łyżeczki soli morskiej i pieprzu ziołowegoWszystkie składniki na sos umieszczam w słoiczku i mocno wstrząsam by się dokładnie wymieszały. Odstawiam na bok. Sos można zrobić w większej ilości i używać kiedy tylko będzie nam potrzebny - może stać do tygodnia w lodówce.Składniki na sałatkę wrzucam do miski, polewam sosem, mieszam i podaję :)