Wykonanie

Zaledwie kilka składników. Prosta
sałatka przełamana sosem o wyrazistym smaku. Świetna propozycja na szybką obiado-kolację.Składniki
szparagi, 8 szt.
jajka, 2-3 szt.
awokado, 1 szt.mix
sałat, 1 paczka
słonecznik łuskany, 2 łyżkiSos:
olej rzepakowy, 6 łyżek
miód, 3 łyżeczki
musztarda dijon, 3 łyżeczkisok z połowy
cytrynyczosnek, 2 ząbki
sól morska, świeżo mielony
czarny pieprzSposób przygotowaniaZdrewniałe końcówki
szparagów oderwać. Resztę obrać i pokroić na 3 części. Blanszować krótko we wrzątku. Przelać zimną
wodą i przełożyć do miski.
Jajka ugotować na pół-twardo.
Awokado przekroić na pół i usunąć pestkę. Za pomocą łyżki wyjąć miąższ w całości. Pokroić na plasterki.
Olej,
miód,
musztardę i sok wymieszać. Dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek. Przyprawić
solą i
pieprzem. Wymieszać.
Sałaty,
szparagi,
awokado i połowę sosu połączyć. Rozłożyć na 2 talerze. Na każdej porcji ułożyć połówki
jajek. Polać pozostałym sosem. Posypać
słonecznikiem uprażonym na suchej patelni.