Wykonanie
Sezon grillowy już dawno za nami , teraz zima , ale co stoi na przeszkodzie ,żeby sobie po grillować ? Oczywiście ,że nic , jeśli tylko dysponujemy grillem elektrycznym ( świetna sprawa 😉 ) lub choćby zwykłą patelnią grillową , to już jest super . Wspaniały smak i lekkość tej potrawy to największa zachęta ,żeby sięgać po nią częściej . Sos
szczypiorkowy , może być
koperkowym ,
pietruszkowym..itd. w zależności od tego jakiego
zioła użyjemy do jego wykończenia , kwestia gustu i smaku .. 😉

Składniki :0,5 kg piersi z
indyka1/2 płaskiej łyżeczki mielonego , suszonego
rozmarynu1/2 płaskiej łyżeczki
czosnku granulowanego1 łyżeczka płynnego
miodusól ,
biały pieprz do smakuodrobina
oliwy do natarcia
mięsasos :2 łyżki
masła1 łyżka
mąki pszennej1/2 płaskiej łyżeczki mielonej
gałki muszkatołowejsól ,
biały pieprz do smaku
mleko 1,5 %2 czubate , łyżki startego
parmezanupęczek świeżego
szczypiorku
Pierś z
indyka kroimy na plastry grubości około 1 cm i delikatnie rozklepujemy , słabiej niż na
schabowe . Każdy plaster solimy , prószymy
rozmarynem ,
czosnkiem i
pieprzem , smarujemy
oliwą ( jak najmniejszą ilością ),
miodem (
miód, podczas karmelizacji na patelni grillowej, robi ładne paski na
mięsie 😉 ) . Odstawiamy na 30 minut do przegryzienia . W
między czasie można przygotować sos
szczypiorkowy . Do rondelka wkładamy
masło i
mąkę , mieloną
gałkę muszkatołową , podgrzewamy na małym ogniu , cały czas mieszając .

W momencie ,kiedy składniki się połączą , powoli wlewamy
mleko , małymi partiami , cały czas nie przestając mieszać , do momentu , aż konsystencja będzie nam odpowiadać ( wiadomo im rzadszy tym więcej
mleka ..;) ) Najlepiej robić to, na bardzo małym gazie , żeby nie narobić klusek w sosie 😉 Wyłączamy gaz , doprawiamy
solą ,
białym pieprzem i startym drobno
parmezanem , częścią posiekanego
szczypiorku ,mieszamy . Przygotowane medaliony , grillujemy z obu stron , na rozgrzanej patelni lub w grillu elektrycznym , do momentu aż będą ładnie prążkowane i gotowe ( około 3-4 minut z każdej strony w zależności od grubości
mięsa ) . Wykładamy na talerz , polewamy sosem i obficie posypujemy , resztą
szczypiorku . Gotowe , smacznego 😉