Wykonanie
Prawda, że czasem kupujemy warzywa, które
potem leżą zapomniane gdzieś w szufladzie lodówki ? Przyznam się, że u mnie tak zdarza się z
selerem naciowym, bo zazwyczaj kupuję go gdy mam w planach świeże surówki czy sałatki, i nigdy nie zużywam go od razu w całości. Dlatego dziś postanowiłam go udusić i podać jako ciepły, warzywny dodatek do obiadu. Doprawiony lekko
czosnkiem,
miodem i
gałką muszkatołową nabrał całkiem nowego charakteru :) Serdecznie i Wam polecam taką
selerową potrawkę !
Składniki:1 opakowanie
selera naciowego1 łyżka
masła2 łyżki
mleka1 ząbek
czosnku0,2 łyżeczki
mioduszczypta
gałki muszkatołowejsól,
pieprz do smaku
szczypiorekchili w płatkach do posypaniaPrzygotowanie:Dokładnie umyte
łodygi selera obieram z nitek i kroję w kostkę, wrzucam do rondla z
masłem. Na wolnym ogniu pod przykryciem duszę (mieszając od czasu do czasu) 10 minut, po czym dodaję przeciśnięty przez praskę
czosnek,
mleko,
miód i
gałkę muszkatołową. Doprawiam
solą i
pieprzem, duszę jeszcze chwilę razem. Zestawiam z ognia, dodaję posiekany
szczypiorek. Podaję np. do smażonej
ryby.Przepis autorski.