Wykonanie
Młody kalafior,
młode ziemniaczki,
sos beszamelowy i
oscypek... zapraszam na letni obiad :) .
Składniki:· 1
kalafior· 3 duże
ziemniaki· 2 ząbki
czosnku· łyżka
masła klarowanego·
oscypek- 200 g·
sól i
pieprz do smaku· duża garść
szczypioruKalafior gotujemy al dente, następnie albo drobno siekamy, albo miksujemy.
Ziemniaki kroimy w drobną kostkę i razem z drobno posiekanym
czosnkiem smażymy na patelni na łyżce
masła klarowanego, doprawiamy
solą i
pieprzem.
Ziemniaki dodajemy do
kalafiora, dobrze mieszamy. Dodajemy starty na grubych oczkach
oscypek oraz posiekany drobno
szczypiorek. Całość jeszcze raz dobrze mieszamy i doprawiamy
solą i
pieprzem.
Na sos:· 2 łyżki
masła· 2 łyżki
mąki· 2 szklanki
mleka· 2
żółtka·
sól·
pieprz· świeżo starta
gałka muszkatołowa·
oscypek do posypania zapiekanek
Masło roztapiamy w garnku o szerokim dnie, dodajemy
mąkę i robimy jasną zasmażkę. Stopniowo zalewamy ją
mlekiem, cały czas mieszając miotełką tak, by nie powstały nam grudki. Kiedy sos zacznie gęstnieć dodajemy
żółtka- w tym momencie musimy bardzo szybko mieszać całą masę i uważać, aby nie powstała nam jajecznica. Kiedy
żółtka już zostaną dobrze rozprowadzone, doprawiamy sos
solą,
pieprzem oraz świeżo startą
gałką muszkatołową.Na dno kokilek wykładamy odrobinę sosu, następnie każdą szczelnie wypełniamy farszem
kalafiorowym. Na wierzchu ponownie wykładamy warstwę sosu i posypujemy startym
oscypkiem. Całość zapiekamy ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, funkcja termoobieg. Smacznego!