ßßß
Składniki:3 kolby kukurydzy150 ml mleka250 ml bulionu drobiowego2 cebule4 ząbki czosnku1 łyżka masła½ łyżeczki chili (najlepiej dodawać stopniowo i kontrolować poziom ostrości)duża szczypta gałki muszkatołowejsól i pieprz do smakubekon – 6 cienkich plasterków pokrojonych na mniejsze kawałki i wysmażonych na chrupko na suchej patelniKolby kukurydzy oczyścić, przekroić na pół i wrzucić do dużego garnka z gotującą się posoloną wodą. Gotować około 30 minut, a następnie odcedzić. Po przestygnięciu ziarna kukurydzy wyłuskać z kolb i zmiksować razem z mlekiem blenderem lub w mikserze.Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na maśle dodając pod koniec zmiażdżony czosnek.Bulion zagotować w garnku z grubym dnem i dodać puree z kukurydzy. Zagotować, a następnie dodać cebulę z czosnkiem, doprawić chili, gałką muszkatołową, pieprzem i ewentualnie solą.
Krem przełożyć do miseczek i na wierzch położyć sporą łyżkę wysmażonego bekonu.[Żeby przygotować smażone ziemniaki dobrze je wcześniej już pokrojone w ósemki podgotować (około 10 minut od momentu zagotowania wody), a później krótko podsmażyć na patelni].