Wykonanie
Zupa-krem ze świeżej ugotowanej
kukurydzy, której
słodycz zrównoważona jest zdecydowanym smakiem
cebuli,
czosnku,
chili i
bekonu. Smaczne danie, które proponuję podać z
chlebem lub smażonymi
ziemniakami.Proporcje na zupę dla 3-4 osób.
Składniki:3
kolby kukurydzy150 ml
mleka250 ml
bulionu drobiowego2
cebule4 ząbki
czosnku1 łyżka
masła½ łyżeczki
chili (najlepiej dodawać stopniowo i kontrolować poziom ostrości)duża szczypta
gałki muszkatołowejsól i
pieprz do smaku
bekon – 6 cienkich plasterków pokrojonych na mniejsze kawałki i wysmażonych na chrupko na suchej patelni
Kolby kukurydzy oczyścić, przekroić na pół i wrzucić do dużego garnka z gotującą się posoloną
wodą. Gotować około 30 minut, a następnie odcedzić. Po przestygnięciu
ziarna kukurydzy wyłuskać z kolb i zmiksować razem z
mlekiem blenderem lub w mikserze.
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na
maśle dodając pod koniec zmiażdżony
czosnek.
Bulion zagotować w garnku z grubym dnem i dodać puree z
kukurydzy. Zagotować, a następnie dodać
cebulę z
czosnkiem, doprawić
chili,
gałką muszkatołową,
pieprzem i ewentualnie
solą.
Krem przełożyć do miseczek i na wierzch położyć sporą łyżkę wysmażonego
bekonu.[Żeby przygotować smażone
ziemniaki dobrze je wcześniej już pokrojone w ósemki podgotować (około 10 minut od momentu zagotowania
wody), a później krótko podsmażyć na patelni].