ßßß Cookit - przepis na Krem z kukurydzy z bekonem

Krem z kukurydzy z bekonem

nazwa

Wykonanie

Zupa-krem ze świeżej ugotowanej kukurydzy, której słodycz zrównoważona jest zdecydowanym smakiem cebuli, czosnku, chili i bekonu. Smaczne danie, które proponuję podać z chlebem lub smażonymi ziemniakami.
Proporcje na zupę dla 3-4 osób.
Składniki:
3 kolby kukurydzy
150 ml mleka
250 ml bulionu drobiowego
2 cebule
4 ząbki czosnku
1 łyżka masła
½ łyżeczki chili (najlepiej dodawać stopniowo i kontrolować poziom ostrości)
duża szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
bekon – 6 cienkich plasterków pokrojonych na mniejsze kawałki i wysmażonych na chrupko na suchej patelni
Kolby kukurydzy oczyścić, przekroić na pół i wrzucić do dużego garnka z gotującą się posoloną wodą. Gotować około 30 minut, a następnie odcedzić. Po przestygnięciu ziarna kukurydzy wyłuskać z kolb i zmiksować razem z mlekiem blenderem lub w mikserze.
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na maśle dodając pod koniec zmiażdżony czosnek.
Bulion zagotować w garnku z grubym dnem i dodać puree z kukurydzy. Zagotować, a następnie dodać cebulę z czosnkiem, doprawić chili, gałką muszkatołową, pieprzem i ewentualnie solą.
Krem przełożyć do miseczek i na wierzch położyć sporą łyżkę wysmażonego bekonu.
[Żeby przygotować smażone ziemniaki dobrze je wcześniej już pokrojone w ósemki podgotować (około 10 minut od momentu zagotowania wody), a później krótko podsmażyć na patelni].
Źródło:http://trzecitalerz.blogspot.com/2015/08/krem-z-kukurydzy-z-bekonem.html