Wykonanie
Pączki z dziurką w stylu amerykańskim z pokruszonymi
ciasteczkami Oreo. Oprócz dodatku
ciasteczek pączki mają smak lekko
czekoladowy (przez dodatek
kakao), są lekkie i puszyste, bez dodatku
drożdży (to szybkie pączki na sodzie). Podobnie jak amerykańskie bułeczki Cinnabons są pokryte kremową polewą z
serka philadelphia. Pączki Oreo to połączenia smaku słodkiego ze słonym, dla osób, dla które lubią takie kontrasty w wypiekach i oczywiście dla fanów Oreo ;-).Składniki na około 30 - 35 sztuk:500 g
serka kremowego philadelphia (lub jego odpowiednika)1
jajko2
żółtka3 łyżki gęstej kwaśnej
śmietany 18%6 łyżek drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka
sody oczyszczonej2 - 2,5 szklanki
mąki pszennej4 łyżki
kakaoWszystkie składniki umieścić w naczyniu lub misie miksera i zagnieść/zmiksować do otrzymania miękkiego, nieklejącego się ciasta (należy zacząć od 2 szklanek
mąki pszennej i w razie potrzeby podsypywać pamiętając, że im mniej
mąki podsypiemy, tym delikatniejsze wyjdą pączki). Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wycinać pączki z dziurką np. przy pomocy dwóch różnych foremek (u mnie pączki o średnicy 7 cm). Pozostałe ciasto ponownie zagnieść i czynności powtórzyć.Pączki wrzucać na głęboki i rozgrzany
olej (temperatura
oleju 175ºC) i smażyć przez około 1,5 minuty z każdej strony. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniczku kuchennym, przestudzić.Polewa z
serka kremowego:45 g
masła1 - 1 i 1/4 szklanki
cukru pudru150 g
serka kremowego typu philadelphia1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii2 - 4 łyżki
mlekaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić
masło i
cukier puder. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy
maślanej. Dodać
serek kremowy i utrzeć, do gładkości. Do utartej masy dodawać
mleko, stopniowo, mieszając, do powstania lekko płynnej polewy (jej gęstość regulujemy dodatkiem
mleka).Ponadto:pokruszone
ciasteczka Oreo (1 opakowanie, choć nie wykorzystamy całego)Usmażone i wystudzone pączki zamaczać w kremowej polewie do połowy pączka, następnie odkładać na paterę i obsypywać okruchami Oreo. Polewa pozostaje miękka.Smacznego :-).