ßßß
Mocno ananasowa tarta powstała z karmelizowanego świeżego ananasa. Planowałam zrobić tartę z truskawkami, lecz jakoś się nie składało. Przygotowując jaglankę z ananasem stwierdziłam, że z takim ananasem może być fajna tarta. Ananas był, więc stworzyłam smakowitą tartę. Musiała być smaczna, bo znikła jak dym. Tarta jest dobra zaraz po wystudzeniu jak i po schłodzeniu w lodówce (dla mnie może i jeszcze lepsza).Składniki:ciasto:200 g mąki pszennej100 g masła (schłodzonego)2 żółtka1 - 2 łyżki śmietany 18%1/2 szklanki cukru pudru1 łyżeczka cukru z waniliąszczypta sody oczyszczonejkrem:3/4 szklanki mleka2 łyżeczki cukru z wanilią2 łyżki cukru pudru2 jajka + 2 białka2 łyżki budyniu waniliowego w proszkuananas:1 dojrzały ananas3 - 4 łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego
Przygotowanie:ciasto:Mąkę, cukier, schłodzone masło posiekać nożem. Dodać żółtka, śmietanę i szczyptę sody. Zagnieść gładkie, jednolite ciasto, śmietanę dodawać stopniowo.Włożyć do lodówki na około 20 minut.Schłodzonym ciastem wykleić spód i brzeg foremki o średnicy 28 cm, tak by ciasto delikatnie wystawało za brzeg formy. Spód po nakłuwać widelcem. Podpiec około 15 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Lekko wystudzić.ananas:Ananasa obrać dokładnie ze skóry, przekroić na 4 części, wyciąć twardy rdzeń znajdujący się w środku. Ananasa pokroić na mniejsze kawałeczki, włożyć do rondelka, dodać 3 - 4 łyżki cukru. Gotować na średnim ogniu do czasu wyparowania całego płynu i miękkości ananasa, od czasu do czasu zamieszać.Wyłożyć na podpieczony spód z ciasta.krem:Wszystkie składniki zmiksować i wylać na ułożonego na cieście ananasa.Tartę zapiekać w 160 stopniach C przez 25 - 30 minut.