Wykonanie
Gulasz z
czarnej fasoli (Stacy Spensley CC BY 2.0/ Flickr)
Zobacz zdjęcia (3)Są takie potrawy, które są najlepsze na świeżo, inne nabierają smaku dopiero drugiego, a nawet trzeciego dnia. Od czego to zależy?REKLAMAPotrawy, które najlepiej smakują następnego dnia, najczęściej przygotowuje się długo, są dość tłuste i bogate w intensywne
przyprawy (m.in.
czosnek,
imbir,
liść laurowy,
ziele angielskie,
trawę cytrynową). Do takich dań należą na przykład zupy i gulasze."Czegoś brakuje"? Nie doprawiaj!Tuż po ugotowaniu pojedyncze aromaty składników są mocno wyczuwalne, ale jednocześnie mamy wrażenie, że potrawie "czegoś brakuje". Często doprawiamy zupy i gulasze np.
sokiem z cytryny,
sosem sojowym lub w najgorszym wypadku
kostką rosołową, chociaż noc w lodówce pozwoliłaby im nabrać głębi smaku. Dopiero po jednym lub nawet kilku dniach smaki zaczynają się łączyć i uzupełniać.Nawet jeśli jedzenie nie jest w danej chwili poddawane obróbce termicznej, to cały czas zachodzą w nim reakcje chemiczne. Węglowodany zawarte w warzywach rozkładają się na
cukry, a
białko w
mięsie na aminokwasy, co wpływa na wzmocnienie i zmianę smaku dania. Ponadto do gulaszów najczęściej używa się gorszych jakościowo kawałków
wołowiny i
wieprzowiny bogatych w kolagen. Długa obróbka termiczna i zmiany temperatury powodują, że takie
mięso ma odpowiednią konsystencję i jest smaczne.Uważaj, co podgrzewaszWarto pamiętać, że nie każda
przyprawa dobrze reaguje na długie podgrzewanie.
Suszone oregano czy
tymianek dodawajmy chwilę przed podaniem, bo w innym wypadku mogą zrobić się gorzkie. Podobnie wygląda sytuacja z
pieprzem. Najlepiej doprawić nim już gotową zupę czy gulasz, by danie nie było zbyt ostre.Lubisz jeść mięso? A wiesz, skąd jest antrykot? [QUIZ]
Zobacz także
W reklamach nowe danie z oferty KFC wygląda cudnie. Klienci pokazują prawdziwą zawartość opakowań
Jak zrobić idealne naleśniki? Z tymi sprzętami będzie łatwiej!REKLAMA
Białe prążki na piersiach z
kurczaka - na pewno wiesz, co jesz? Możesz się niemile zdziwić [WYJAŚNIAMY]REKLAMA
Chili con carne
Kalafior z
sosem BarbecueSpaghetti z
serem i
pieprzemMuszle zapiekane z
mięsem i
pomidorami oraz
mozzarelląDodaj swój przepisREKLAMAPolecamy
REKLAMAForum
Mąka(32)Kulinarna podróż w czasie z Anthonym Bourdainem(18)Książka kucharska tradycyjna(12)"
ciastka" z ziaren dyni i innych(12)zupa z
soczewicy-robicie?(23)mufinki "na pojutrze" z
olejem czy maslem?(12)
Tofu jedwabiste (silken
tofu)(41)Zamrozić tortellini ? (8)Tanie i smaczne sposoby na obiad? Proszę o pomysły(30)Sweetened condensed milk, to microwave, cream(9)karmelizowanie
cebuli (19)Malted milk powder i frozen yogurt?(13)Garnek wielozadaniowy - jaki?(14)więcejREKLAMAREKLAMA