Wykonanie
Budyniowiec zaliczyłabym do ciast niedzielnych.Przyjemnie kruche, pachnące
wanilią,wypełnione po brzegi delikatnymi warstwami budyniowymi.
Owocowym dodatkiem do ciasta są
brzoskwinie z
syropu,a śmietankowa pianka budyniowa,poza niewątpliwym efektem estetycznymnadaje ciastu fajnej lekkości.
Składniki: (na formę o wym 22 x 34 cm)ciasto250 g
masła5
żółtek3 szklanki
mąki pszennej3 łyżki
cukru pudru1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniabudyń z
brzoskwiniami1 puszka
brzoskwiń w syropie2 budynie
śmietankowe bez
cukru (2 x 40 g)skórka otarta z 1
cytryny1 łyżka
cukrupianka budyniowa5
białek1 szklanka drobnego
cukru do wypieków1
cukier waniliowy2 budynie
śmietankowe bez
cukru (2 x 40 g)1/2 szklanki
oleju słonecznikowegoSposób wykonania:Ciasto:
Mąkę i
proszek do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać
masło. Drobno posiekać, aż całość będzie przypominać kruszonkę. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do zamrażalnika.
Budyń z
brzoskwiniami:
Brzoskwinie wyjąć z puszki i odsączyć z soku. Pokroić w większą kostkę i na razie odstawić na bok.Do
syropu pozostałego z
brzoskwiń dolać
wody tyle, aby razem było 700 ml płynu .500 ml płynu wlać do garnka. Dodać łyżę
cukru oraz skórkę otartą z jednej
cytryny. Całość zagotować. W pozostałym płynie rozprowadzić proszek budyniowy. Kiedy płyn w garnku zacznie się gotować wlać przygotowaną mieszankę. Całość doprowadzić do wrzenia, mieszając, by nie powstały grudki. Gotować około 1 minuty. Odstawić do wystygnięcia.Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych otworach. Lekko docisnąć do dna. Tak przygotowany spód wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec ok. 15 minut. Wystudzić.Na podpieczony spód wyłożyć kawałki
brzoskwiń, a na nich rozsmarować
budyń brzoskwiniowy.Pianka budyniowa:
Białka ubić na pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać
cukier i
cukier waniliowy. Kiedy
cukier całkowicie się rozpuści, nie przerywając ubijania, dodać proszek budyniowy. Na końcu, cienką stróżką wlewać
olej. Zmiksować.Tak powstałą pianę rozłożyć na budyniu. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 C ok. 30-40 minut, aż wierzch ciasta ładnie się zrumieni.Uwaga! Ciasto przed krojeniem należy całkowicie wystudzić. W innym wypadku, warstwy budyniowe nie nabiorą odpowiedniej konsystencji.Przed podaniem wierzch ciasta oprószyć
cukrem pudrem wymieszanym z
cukrem waniliowym.Smacznego :)