ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką

Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką

nazwa

Wykonanie

Majanka zaproponowała ostatnio wspólne pieczenie ciasta, które dawno temu pokazała u siebie Dorota . Ciasto upiekłam na spotkanie z przyjaciółmi i wydaje mi się, że smakowało. Mi smakowało na pewno. Do powtórzenia.
Składniki na kruche ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
250 g zimnego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
Delikatna budyniowa pianka:
5 białek
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
16 g domowego cukru wanilinowego
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
Ponadto:
500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
cukier puder do oprószenia
Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta siekamy. Jeżeli ciasto jest zbyt sypkie, możemy dodać 1 - 2 łyżki wody. Ciasto zagniatamy i dzielimy na 2 części (60 i 40 %). Zawijamy w folię i schładzamy w zamrażalniku przez minimum godzinę. Blachę o wymiarach 33x20 cm ( u mnie 23 x 35) wykładamy papierem do pieczenia. Większy kawałek ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach i równomiernie rozprowadzamy po całym spodzie. Ręką ugniatamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez 20 minut. Wyjmujemy blachę i schładzamy ciasto.
Białka ubijamy na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy cukry. Potem po łyżce dodajemy proszek budyniowy i nadal cały czas ubijamy. Na koniec wlewamy delikatnie olej nie przerywając ubijania. Tak ubitą pianę wykładamy na ostudzony, podpieczony spód. Na piankę układamy maliny, delikatnie wciskając je w piankę. Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta (40 %). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 30-40 minut. Możemy posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/08/Kruche-ciasto-z-malinami-i-budyniow.html