Wykonanie
Majanka zaproponowała ostatnio wspólne pieczenie ciasta, które dawno temu pokazała u siebie Dorota . Ciasto upiekłam na spotkanie z przyjaciółmi i wydaje mi się, że smakowało. Mi smakowało na pewno. Do powtórzenia.
Składniki na kruche ciasto:2,5 szklanki
mąki pszennej250 g zimnego
masła2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
cukru pudru5
żółtekDelikatna budyniowa pianka:5
białek1 szklanka drobnego
cukru do wypieków16 g domowego
cukru wanilinowego2 opakowania budyniu
waniliowego lub
śmietankowego, bez
cukru (2 x 40 g)1/2 szklanki
oleju słonecznikowegoPonadto:500 g
malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
cukier puder do oprószeniaWykonanie:Wszystkie składniki ciasta siekamy. Jeżeli ciasto jest zbyt sypkie, możemy dodać 1 - 2 łyżki
wody. Ciasto zagniatamy i dzielimy na 2 części (60 i 40 %). Zawijamy w folię i schładzamy w zamrażalniku przez minimum godzinę. Blachę o wymiarach 33x20 cm ( u mnie 23 x 35) wykładamy papierem do pieczenia. Większy kawałek ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach i równomiernie rozprowadzamy po całym spodzie. Ręką ugniatamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez 20 minut. Wyjmujemy blachę i schładzamy ciasto.
Białka ubijamy na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy
cukry.
Potem po łyżce dodajemy proszek budyniowy i nadal cały czas ubijamy. Na koniec wlewamy delikatnie
olej nie przerywając ubijania. Tak ubitą pianę wykładamy na ostudzony, podpieczony spód. Na piankę układamy
maliny, delikatnie wciskając je w piankę. Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta (40 %). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 30-40 minut. Możemy posypać
cukrem pudrem.