Wykonanie



Bardzo łatwe w przygotowaniu paluszki z
ciasta francusskiego, z
serem i..
czarnuszką! Ale możecie też zamienić ją na coś zupełnie innego, np
sezam,
mak czy ulubione
przyprawy. Paluszki są super zarówno do maczania w sosach, jako dodatek do zupy lub po prostu jako imprezowy finger food ;)(ok 20-25 szt)1 duży płat gotowego
ciasta francuskiego (świeżego lub rozmrożonego)ok 100g
startego sera (użyłam
parmezanu, może być też inny twardy
ser lub np
mozarella czy
ser pleśniowy)1-2 łyżki
czarnuszki lub np sezamu/maku lub
oregano2 łyżka
słodkiej papryki1
jajko, do smarowania
sólPiekarnik nagrzewamy do 200*C.Płat ciasta dzielimy nożem na pół. Pierwszy płat posypujemy
startym serem i
przyprawami. Przykrywamy drugim płatem ciasta, dobrze dociskamy. Całość kroimy nożem na dwie części, następnie każdą połowę w poprzek na ok 2cm paski.Każdy pasek łapiemy za dwa końce i skręcamy by powstały sprężynki.Układamy w odstępach na woskowanym papierze do pieczenia. Wierzch smarujemy roztrzepanym
jajkiem, posypujemy dodatkową porcją
ziół, solimy. Pieczemy ok 15 minut lub do momentu gdy paluszki się zrumienią. Gotowe!

grzanki z
kurczakiem,
mozarellą,
ananasem i
rukolą
grzanki z pysznym
oliwkowym pesto

kanapki z grillowanym
awokado,
indykiem,
rukolą i
suszoną żurawiną
mini grzanki z
pomidorami,
bazylią i puszystą pastą z
sera feta