ßßß


Bardzo łatwe w przygotowaniu paluszki z ciasta francusskiego, z serem i.. czarnuszką! Ale możecie też zamienić ją na coś zupełnie innego, np sezam, mak czy ulubione przyprawy. Paluszki są super zarówno do maczania w sosach, jako dodatek do zupy lub po prostu jako imprezowy finger food ;)(ok 20-25 szt)1 duży płat gotowego ciasta francuskiego (świeżego lub rozmrożonego)ok 100g startego sera (użyłam parmezanu, może być też inny twardy ser lub np mozarella czy ser pleśniowy)1-2 łyżki czarnuszki lub np sezamu/maku lub oregano2 łyżka słodkiej papryki1 jajko, do smarowaniasólPiekarnik nagrzewamy do 200*C.Płat ciasta dzielimy nożem na pół. Pierwszy płat posypujemy startym serem i przyprawami. Przykrywamy drugim płatem ciasta, dobrze dociskamy. Całość kroimy nożem na dwie części, następnie każdą połowę w poprzek na ok 2cm paski.Każdy pasek łapiemy za dwa końce i skręcamy by powstały sprężynki.Układamy w odstępach na woskowanym papierze do pieczenia. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy dodatkową porcją ziół, solimy. Pieczemy ok 15 minut lub do momentu gdy paluszki się zrumienią. Gotowe!
grzanki z kurczakiem, mozarellą, ananasem i rukolą
grzanki z pysznym oliwkowym pesto
kanapki z grillowanym awokado, indykiem, rukolą i suszoną żurawiną
mini grzanki z pomidorami, bazylią i puszystą pastą z sera feta