Wykonanie
Poziom trudnościMakowiec, to popularne ciasto, przygotowywane jako jedno z wigilijnych dań.Dlaczego?Według dawnych wierzeń ludowych
mak spożywany w tym dniu zapewniał szczęście, po za tym
mak jest symbolem urodzaju, obfitości i płodności. Pewnie dlatego, że sam ma ogromny „przyrost naturalny” – z 10 g zasianych nasion można zebrać od 8 do 10 kg ziaren! Z jednego nasionka powstaje ok. 30 tysięcy nowych (mniej więcej tyle jest ich w jednej makówce). Makówka – to także symbol domu, jednoczącego wszystkich domowników, szczególnie istotny w odniesieniu do Świąt Bożego Narodzenia.Tradycja przygotowywania potraw z
makiem trwa od wieków po dziś. Na Lubelszczyźnie przygotowują
strucle makowe, na Mazowszu królują kluski z
makiem, Śląsk słynie z makówki, a Wielkopolska z makiełek. Na Podkarpaciu w Wigilię zajadają się kutią, a w Kujawsko-Pomorskiem
struclą z
makiem, kluskami z
makiem i roladą
biszkoptową z
makiem. Pewnie mieszkańcy poszczególnych regionów mają jeszcze mnóstwo innych domowych przepisów i nie wszyscy jedzą to co w ich regionie jest popularne.Tak jak ja, urodziłam się i mieszkam na Mazowszu, ale moja mama wychowała się na Kujawach i to stamtąd (w większości) pochodzą nasze wigilijne potrawy, np. makowiec – czyli drożdżowa
strucla z
makiem.Porcja na 1 blachę keksówkę o wymiarach 32 x 10 cmSkładniki:Zaczyn:15 g
drożdży1 łyżeczka
cukru100 ml letniego
mleka2 łyżki
mąki pszennej typ 550Ciasto:180 g
mąki pszennej typ 550 (+ trochę do podsypania)50 g
cukrumała szczypta
soli25 g
masła1
żółtko (
białko wykorzystamy do
maku)1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii2 łyżki
maślanki o temperaturze pokojowejzaczynNadzienie
makowe:250 g
maku1 niepełna szklanka (200 ml) dowolnego
miodu60 g
orzechów włoskich łuskanych5 kropli
olejku migdałowego1
białko jajaLukier :100 g
cukru pudru2 łyżki
soku z cytryny1 łyżeczka kandyzowanej skórki z
pomarańczySposób przygotowania:
Mak wypłukać wrzątkiem.
Znów zalać wrzątkiem i podgrzewać aż do zagotowania.
Wyłączyć i odstawić do całkowitego wystudzenia. Starannie odcedzić
mak na gęstym sicie.
Mak zmielić trzykrotnie w maszynce do
mięsa wyposażonej w sitko z bardzo małymi otworami.
Zmielony
mak przełożyć do garnka, dodać
miód i podgrzewać razem na wolnym ogniu przez 10-15 minut, wyłączyć.
Orzechy połamać w palcach na drobne, dodać do
maku.
Przygotować zaczyn. W misce zmieszać delikatnie ciepłe
mleko z
cukrem,
mąką i pokruszonymi
drożdżami, zamieszać. Odstawić do wyrośnięcia.
Masło roztopić i ostudzić. Do dużej miski wsypać
mąkę,
cukier,
sól. Dodać
masło,
żółtko,
wanilię,
maślankę i wyrośnięty zaczyn.
Wszystko wymieszać za pomocą miksera wyposażonego w hak do wyrabiania ciasta lub ręcznie.
Miskę przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż ciasto podwoi, a nawet
potroi swoją objętość.
Białko ubić na sztywną pianę.
Do zimnej masy makowej dodać
olejek migdałowy i ubitą pianę, delikatnie wmieszać ją w
mak.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypany
mąką blat.
Rozwałkować go na kwadrat 32×32 cm (długości blachy).
Na ciasto wyłożyć masę
makową, zostawiając po bokach margines na 3 cm.
Całość zwinąć w roladę i przełożyć do formy, nakryć ściereczką i odstawić na 30 minut, żeby ciasto znowu urosło.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C (tradycyjne grzanie góra-dół) przez 15 minut, następnie temperaturę zmniejszyć do 160°C i piec jeszcze przez 20 minut.
Wyjąć makowca z formy i odstawić na kratce do wystudzenia. Przygotować
lukier, wymieszać
cukier puder z
sokiem z cytryny na gładką masę dodać skórkę z
pomarańczy . Wystudzone ciasto polać z wierzchu lukrem.
Gdy
lukier trochę stwardnieje, makowiec może zostać pokrojony.
Smacznego!