ßßß
Składniki na ok. 10 -12 babeczek:2 jajka4 łyżki cukru2 łyżki mąki ziemniaczanej1/3 łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki pasty tahiniSkładniki na glazurę:½ szklanki cukru pudru3-4 łyżek pasty tahini z tego przepisuWykonanie:Formę na muffiny natłuszczamy masłem. Odstawiam. Piekarnik nastawiamy na 170 st. C (piekę z termoobiegiem).Białka oddzielamy od żółtek, przekładamy do większej miski i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitych białek stopniowo dosypujemy cukier i wrzucamy po jednym żółtku, cały czas miksując. Zmniejszamy obroty miksera, delikatnie miksując dodajemy w dwóch partiach mąkę i proszek do pieczenia. Na końcu dodajemy pastę tahini. Miksujemy i przelewamy do formy na muffiny. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 170 st. C. (z termoobiegiem) lub do suchego patyczka. Babeczki będą upieczone, gdy zaczną odchodzić od formy i przy jej brzegach będą lekko pomarszczone.Cukier puder mieszamy z pasta tahini, jeśli glazura wyjdzie z gęsta dolewamy odrobinę goręcej wody i polewamy babeczki.Smacznego!O mnieAniela ... szczęśliwa mama i żona, hobbystycznie blogerka ... z wykształcenia inżynier, co pewnie da się zauważyć, czytając moje wpisy ... są krótkie i zwięzłe ... moją pasją jest jednak pieczenie i fotografia, mniej piśmiennictwo ;-).Staram się gotować smacznie i przede wszystkim zdrowo, chociaż przyznam się, że jeśli chodzi o desery to jednak często grzeszą kalorycznością. Ale cóż począć po prostu uwielbiam czekoladę, bezy, ciasta drożdżowe, kruche…i chyba wszystko, co słodkie :-). Rekompensuje te grzeszki zdrowymi sałatkami, koktajlami warzywno-owocowymi i przemycaniem do deserów wartościowych kasz i nasion.Zapraszam do odwiedzania moje strony, myślę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie.