ßßß
Składniki na biszkopt:6 jajek1 szklanka mąki pszennej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia3/4 szklanki cukru drobnego1/2 łyżeczki cynamonu1/4 łyżeczki mielonych goździków3 jabłkaWykonanie:Białka ubijamy. Kiedy będą sztywne po trochu dodajemy cukier, a następnie po 1 żółtku nadal ubijając i delikatnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (wykładam dno papierem do pieczenia, a boki smaruje masłem i posypuję bułką tartą). Na wylane ciasto wsypałam cynamon i goździki a potem delikatnie przemieszałam (może też dodać cynamon i goździki razem z mąką). Na wylane ciasto wkładamy jabłka obrane i pokrojone w kawałki. Pieczemy ok 40 minut w temperaturze 180 stopni.Używam blachy 26 cm.Ciasto posypałam cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem (podejrzane kiedyś u Liski).Składniki na sos z jabłek:4-6 jabłek3 łyżki cukru2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanejWykonanie:Jabłka obrać i pokroić na małe kawałki. Wrzucić do garnka i podlać odrobiną wody. Gotować aż jabłka zmiękną, rozdusić tłuczkiem do ziemniaków, dodać cukier, wymieszać. Mąkę ziemniaczaną zalać odrobiną zimnej wody i dokładnie wymieszać. Dodać gorący płyn z jabłek, zamieszać a następnie dodać całośc do gotujących się jabłek, wymieszać i podgotować chwilę. Odstawić do ostygnięcia. Chłodnym sosem polewać kawałki biszkoptu.
/wydrukuj przepis/