ßßß Cookit - przepis na Biszkopt z jabłkiem

Biszkopt z jabłkiem

nazwa

Wykonanie

Biszkopt z jabłkiem to ciasto, które poza swoimi walorami smakowymi ma jeszcze dwa dodatkowe Z powodzeniem mogą go jeść osoby, które nie trawią laktozy (biszkopt jest bez dodatku mleka, masła itp.) oraz osoby na diecie lekkostrawnej czyli jak ja teraz. Jest to też świetne ciasto dla dzieci nawet tych najmłodszych.
Print Recipe
Danie Desery
Kuchnia Polska
Porcje Czas przygotowania
12 porcji 10 minut
Czas gotowania
35 minut
Porcje Czas przygotowania
12 porcji 10 minut
Czas gotowania
35 minut
Biszkopt z jabłkiem
Print Recipe
Danie Desery
Kuchnia Polska
Porcje Czas przygotowania
12 porcji 10 minut
Czas gotowania
35 minut
Porcje Czas przygotowania
12 porcji 10 minut
Czas gotowania
35 minut
Składniki
3 szt. jabłek
4 szt. jajek
1 szklanka cukru pudru
1/2 szklanki mąki pszennej(najlepiej tortowa)
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(opcjonalnie)
1 łyżeczka mielonego cynamonu(opcjonalnie)
Porcje: porcji
Sposób przygotowania
Jabłka obrać, 2 pokroić w kostkę, jedno w plastry (do ułożenia na wierzchu ciasta). Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dno tortownicy (23 - 25 cm) wyłożyć papierem.
Oddzielić białka od żółtek. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Jabłka pokrojone w kostkę wymieszać z cynamonem.
Białka ubić na sztywną pianę, następnie ciągle miksując dodawać po łyżce cukru, zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka.
Do masy dodać w dwóch partiach mąkę i wymieszać delikatnie szpatułką. Na koniec dodać jabłka pokrojone w kostkę. Delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do tortownicy, na wierzchu ułożyć plasterki jabłka. Wstawić do piekarnika na 30 - 35 minut (piec do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Share this Recipe
Źródło:http://wypiekirumience.pl/przepisy/biszkopt-z-jablkiem