Wykonanie
Biszkopt z
jabłkiem to ciasto, które poza swoimi walorami smakowymi ma jeszcze dwa dodatkowe Z powodzeniem mogą go jeść osoby, które nie trawią laktozy (
biszkopt jest bez dodatku
mleka,
masła itp.) oraz osoby na diecie lekkostrawnej czyli jak ja teraz. Jest to też świetne ciasto dla dzieci nawet tych najmłodszych.
Print RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania12 porcji 10 minutCzas gotowania35 minutPorcje Czas przygotowania12 porcji 10 minutCzas gotowania35 minut
Biszkopt z
jabłkiemPrint RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania12 porcji 10 minutCzas gotowania35 minutPorcje Czas przygotowania12 porcji 10 minutCzas gotowania35 minutSkładniki3 szt.
jabłek4 szt.
jajek1 szklanka
cukru pudru1/2 szklanki
mąki pszennej(najlepiej tortowa)1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia(opcjonalnie)1 łyżeczka mielonego
cynamonu(opcjonalnie)Porcje: porcjiSposób przygotowania
Jabłka obrać, 2 pokroić w kostkę, jedno w plastry (do ułożenia na wierzchu ciasta). Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dno tortownicy (23 - 25 cm) wyłożyć papierem.Oddzielić
białka od
żółtek.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z
mąką pszenną i
proszkiem do pieczenia.
Jabłka pokrojone w kostkę wymieszać z
cynamonem.
Białka ubić na sztywną pianę, następnie ciągle miksując dodawać po łyżce
cukru, zmniejszyć obroty miksera i dodać
żółtka.Do masy dodać w dwóch partiach
mąkę i wymieszać delikatnie szpatułką. Na koniec dodać
jabłka pokrojone w kostkę. Delikatnie wymieszać.Ciasto przełożyć do tortownicy, na wierzchu ułożyć plasterki
jabłka. Wstawić do piekarnika na 30 - 35 minut (piec do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika i wystudzić.Share this Recipe