ßßß Cookit - przepis na Quiche ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

Quiche ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

nazwa

Wykonanie

Lubię chłodzone ciasto francuskie, ponieważ dzięki nemu setki przepysznych wypieków są dosłownie na wyciągnięcie ręki - szybko i prosto. Dzisiejsza propozycja ma charakter trochę włoski, ponieważ zawiera szpinak i pomidorki koktajlowe, a oregano nadaje jej urzekającego zapachu. Aby nie było jednak mdło, całość podkręca słonawość sera feta.
1 opakowanie chłodzonego ciasta francuskiego
150 g świeżego szpinaku - ogonki od listków odrywamy
1 cebula - obrana, drobno posiekana
1 ząbek czosnku - obrany, przeciśnięty przez praskę
ok. 20 pomidorków koktajlowych - przekrojonych na pół
100 g sera typu feta - drobno pokruszonego
masło do smażenia
oregano i ew. chili w płatkach - do oprószenia
zalewa:
1 opakowanie serka kanapkowego kremowego (cream cheese)
4 jajka
1/3 szklanki śmietany UHT 12% (tzw. "słodkiej" śmietanki, nie kwaśnej śmietany)
4 łyżki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1. Na maśle rumienimy posiekaną cebulę. Następnie dodajemy czosnek i świeży szpinak (duże listki można porwać ma pół). Smażymy kilka chwil, mieszając, by listki zwiędły. Zdejmujemy patelnię z ognia.
2. W misce mieszamy wszystkie składniki zalewy na jednolitą masę. Dodajemy szpinak z cebulą, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, by smak był wyrazisty.
3. W dopasowanej wielkością formie do pieczenia rozkładamy na płasko ciasto francuskie (wraz z papierem, na którym ono jest). Zaginamy po ok. 1 cm ciasta z każdej strony do wewnątrz, tworząc brzeg. Na ciasto wlewamy masę szpinakową. Układamy przekrojone pomidorki oraz pokruszony ser feta. Posypujemy oregano i ew. płatkami papryki chili.
Quiche pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 st. C ok. 25 minut, aż brzegi będą rumiane, a nadzienie zapieczone.
Odstawiamy quiche do wystudzenia.
Jesteście ciekawi, czym się różni quiche od tarty? Klik!
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2016/11/Quiche-ze-szpinakiem-i-pomidorkami-koktajlowymi.html