Wykonanie
Lubię chłodzone
ciasto francuskie, ponieważ dzięki nemu setki przepysznych wypieków są dosłownie na wyciągnięcie ręki - szybko i prosto. Dzisiejsza propozycja ma charakter trochę włoski, ponieważ zawiera
szpinak i
pomidorki koktajlowe, a
oregano nadaje jej urzekającego zapachu. Aby nie było jednak mdło, całość podkręca słonawość
sera feta.

1 opakowanie chłodzonego
ciasta francuskiego150 g
świeżego szpinaku - ogonki od listków odrywamy1
cebula - obrana, drobno posiekana1 ząbek
czosnku - obrany, przeciśnięty przez praskęok. 20
pomidorków koktajlowych - przekrojonych na pół100 g
sera typu
feta - drobno pokruszonego
masło do smażenia
oregano i ew.
chili w płatkach - do oprószeniazalewa:1 opakowanie
serka kanapkowego kremowego (cream cheese)4
jajka1/3 szklanki
śmietany UHT 12% (tzw. "słodkiej"
śmietanki, nie kwaśnej
śmietany)4 łyżki
mąki pszennej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki mielonego
czarnego pieprzu1. Na
maśle rumienimy posiekaną
cebulę. Następnie dodajemy
czosnek i
świeży szpinak (duże listki można porwać ma pół). Smażymy kilka chwil, mieszając, by listki zwiędły. Zdejmujemy patelnię z ognia.2. W misce mieszamy wszystkie składniki zalewy na jednolitą masę. Dodajemy
szpinak z
cebulą, mieszamy. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem, by smak był wyrazisty.3. W dopasowanej wielkością formie do pieczenia rozkładamy na płasko
ciasto francuskie (wraz z papierem, na którym ono jest). Zaginamy po ok. 1 cm ciasta z każdej strony do wewnątrz, tworząc brzeg. Na ciasto wlewamy masę
szpinakową. Układamy przekrojone
pomidorki oraz pokruszony
ser feta. Posypujemy
oregano i ew.
płatkami papryki chili.Quiche pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 st. C ok. 25 minut, aż brzegi będą rumiane, a nadzienie zapieczone.Odstawiamy quiche do wystudzenia.

Jesteście ciekawi, czym się różni quiche od tarty? Klik!