Wykonanie
Sałatka Cesar to chyba najsłynniejsza
sałatka z
sałatą rzymską. Jej autorstwo przypisuje się Cezarowi Cardini, który w latach 20. prowadził restaurację w Tijuanie w Meksyku. Jak głosi legenda, pewnego wieczoru w 1924 roku, kiedy miał już zamykać, trafiła do niego grupa wygłodniałych gości. Nie miał nic przygotowanego, tylko trochę
sałaty i to, co w magazynie. Na szybko więc zaimprowizował sos, polał nim
sałatę i obsypał ją grzankami. Danie wywołało zachwyt gości i odtąd nosi imię swego twórcy. Ale jest też konkurencyjny rodowód tej sałatki. Według drugiej historii, to główny kucharz Hotelu Peñafiel w Tehuacánie, Alex Cardini, stworzył tą
sałatkę na potrzeby konkursu gastronomicznego w Tijuanie - i zajął dzięki niej pierwsze miejsce. Jeśli tak się rzeczywiście stało, to nic
dziwnego. Ta niezwykle prosta
sałatka zawdzięcza swój niepowtarzalny smak wyrazistemu sosowi. Jeśli podamy ją z
kurczakiem i grzankami, otrzymamy pożywny posiłek, łatwy i szybki do przygotowania.

1-2 główki
sałaty rzymskiej1-2
filety z piersi kurczakapapryka,
pieprz,
sól i
mąka pszenna do oprószenia
oliwa z oliwek do smażeniaew. 1
czerwona cebula - obrana, pokrojona w cieniutkie
piórabagietka lub inne
pieczywo na grzankidressing:4 fileciki
anchois1/2 szklanki kwaśnej
śmietany 12%1/2 szklanki
majonezu2 łyżki
sosu Worcester1 łyżeczka
musztardy Dijon1 łyża
soku z cytryny1 mały ząbek
czosnku - obrany, przeciśnięty przez praskę4 łyżki startego drobno
parmezanusól i świeżo zmielony
czarny pieprz - do smaku1. Filety
anchois rozgniatamy widelcem na pastę. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy. Odstawiamy dressing do lodówki.2.
Filety z kurczaka rozkrawamy na pół "po grubości" - tak, aby z każdego fileta uzyskać 2 kotlety mniej więcej jednakowej wielkości. Oprószamy z obu stron
papryką,
solą,
pieprzem i
mąką.
Kurczaka smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanej
oliwy, z obu stron na złoto.Grzanki rumienimy w opiekaczu lub piekarniku.3. Umytą
sałatę rwiemy na kawałki, mieszamy z sosem.Układamy na talerzach wraz z kawałkami
kurczaka i
czerwona cebulą. Możemy posypać dodatkowym
parmezanem. Podajemy z grzankami.