Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Śledź z
jabłkiem i
cebulkąTort z kremem i ... »Bułeczki
drożdżowe z karmelizowaną
gruszką, rewelacja.Zaskoczenie i przyjemność w jednym.To debiutanckie bułeczki, polecam bo mu wyszły i były bardzo smaczne.Składniki na bułeczki:500 g
mąki pszennej typ 500 Kłos Pol250 ml
mleka50 g
ksylitolu Kłos Pol40 g świeżych
drożdży150 g rozpuszczonego
masła masła1 płaska łyżeczka
soli3
żółtkaKarmelizowane
gruszki:
gruszki 4 duże
cukier żelujący
Lukier cytrynowy:zmielony
ksylitol 1 szklanka
sok z cytrynyWykonanie:
Mąkę przesiewamy i wsypujemy do misy.
Mleko podgrzewamy aby było cieple lecz nie gorące, wkładamy do niego
drożdże i rozpuszczamy. Robimy dołek w
mące gdzie wlewamy rozpuszczone
drożdże i delikatnie mieszamy ,tak powstaje zawiesina, zostawiamy ją na 15 minut by zaczęła pracować.Po 15 minutach dodajemy
ksylitol żółtka ,
sól i rozpuszczone letnie
masło. Całość wyrabiamy do momentu kiedy nam zacznie ładnie odchodzić od rączek. Tak wyrobione ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut w ciepłym miejscu ( nastawiam piekarnik na 40 stopni i tak ogrzewam
ciasto drożdżowe).Ciasto pięknie wyrosło więc dziele je na dwie części wyrabiam ponownie i wałkuje na prostokąt. Kładę po środku prostokąta karmelizowane
gruszki ( ostudzone) i zwijam jak na paszteciki.Wałeczki wyjdą nam dwa , kroimy je na połowę i znowu na połowę. Przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy je na 20 minut by wyrosły.Wyjdzie nam koło 16 szt.Smarujemy bułeczki
mlekiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 170 stopniach 20 minut.
Gruszki trochę wypłyną ale to nie szkodzi, większość zostanie w
bułce. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy lukrem
cytrynowym.Karmelizacja
gruszek:
Gruszki myjemy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę .Potrzebna nam średnia patelnia na którą wrzucamy
gruszki, zasypujemy je
cukrem żelującym i na dość dużym ogniu, ciągle mieszając, karmelizujemy je.
Drodzy czytelnicy chcę wam parę słów powiedzieć o firmie Kłos Pol Od jakiegoś czasu używam ich produktów do pieczenia ciast,
chleba czy pizzy.Mają różne typy mąk naturalnych .Nie dodają do nich żadnych polepszaczy, dodatków, które powodują standaryzację
mąki. Wytwarzają
mąkę o bardzo dobrych parametrach wypiekowych. Gorąco polecam produkty , a dziś szczególnie
mąkę pszenną tym 500wtorek, 08 listopada 2016, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .Polecane wpisy
Chleb żytnio-
razowy na zakwasie BIODZIŚ ZAPRASZAM WAS NA PYSZNY
CHLEBE ŻYTNIO-
RAZOWY. Chlebek ma pyszną chrupiącą skórkę i jest robiony na zakwasie BIO Składniki:
mąka żytnia tJagodzianki w polewie
kawowo czekoladowejDziś jagodzianki ktoś powie tylko jagodzianki, zaprzeczę z całą stanowczością. Niezwykłe jagodzianki o tak z tym się zgadzam polewa
kawowo czekoladowa na
jagodzRogaliki
drożdżowe z prażonym jabłuszkiem w polewie kawowejJabłuszko ,jabłuszko, jabłuszko pełne snów pełne snów, tak chodzę i nucę słowa piosenki, a moje jabłuszka pyrkoczą w garnuszku.Dziś zapraszam na pyszne rogalikiO mnie
Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter