Wykonanie
Która godzina? już późno! gdzie tam późno! Na wypiek
chleba nigdy nie jest późno...tym bardziej, że ostatni raz wypiek
pieczywa w moim domu był dawno dawno temu...więc dawno, dawno temu w jednym z Poznańskich domów narodził się spontaniczny wypiek
chleba. Był zakwas zrobiony po raz pierwszy, było wiele przepisów ściągniętych z najróżniejszych stron, były fotografie i była chęć...były nawet wypieczone
chleby, czasem nieudane, czasem piękne, że skakano z radości i nagle zaginął
chleba ślad! Dziś odnalazłam w myślach zapach z tamtego czasu i zamarzyłam o
chałce z
konfiturą porzeczkową...jesienne smaki, jesienny wieczór i ta
chałka rozpływająca się w ustach! Jak tu nie poświęcić późnego wieczoru na taki smak?!! Ja mam wspaniały wieczór przesiąknięty domową
chałką a w ustach
słodycz porzeczek!Najpopularniejszymi daniami podczas szabatu w kuchni Żydowskiej są:
śledzie i znana nam
chałka, siekana
wątróbka, nadziewane szyjki kurze,
kiszka, kugel, faszerowana
ryba i czulent.Zapraszam do przepisu!
Chałka domowa cytrynowa w kuchni Żydowskiej
mawia się chałaSkładniki: na jedną olbrzymią
chałkę500g
mąki pszennej typ 450-5001
jajko20g świeżych
drożdży1 szklanki
mleka3 łyżki
cukruskórka otarta z połowy
cytrynywyciśnięty sok z połowy
cytryny3 łyżki
masłasólżółtko do posmarowania
chałkicukier perlisty opcjonalnie do posypania wierzchuPrzygotowanie:
Drozdże rozcieramy z jedną szklanką
mleka, łyżką
cukru oraz łyżką
mąki.Kiedy zaczną pracować robimy wgłębienie w
mące i wlewamy je wraz z drugą szklanka
mleka.Mieszamy i pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.Po godzinie dodajemy
jajko, resztę
cukru,
sól,
sok z cytryny,
skórkę z cytryny.Wyrabiamy ciasto aż przestanie kleić się do rąk (użyłam do tego malaksera)Pod koniec dodajemy rozpuszczone
masło, jeszcze raz zagniatamy, odstawiamy do wyrośnięcia.Dzielimy ciasto na dwie części a każdą z nich jeszcze na trzy części.Ja zrobiłam jedną rodzinną
chałkę!Lepimy cienkie wałeczki, sklejamy ich końce i zaplatamy warkocz.Układamy
chałki na blaszce i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia.Pieczemy 20 minut w temp 160'Smacznego!Zdjęcia z przed kilku tygodni.