Wykonanie
Pomalutku szykujemy się na Wielkanoc.Szukamy nowe przepisy...coś nowego.Tym razem nowy przepis, ale klasyk;)Składniki;500 g
mąki tortowej150 g
cukru40 g świeżych
drożdży70 g tłuszczu - dałam rozpuszczone
masłoskórka cytrynowa - dałam z 1/2
cytrynyolejek migdałowy - około 1/4 łyżeczki250 ml
mleka1
jajko + 2
żółtkaszczypta
soliWykonanie;Do miski wsypujemy
makę. Przygotowujemy rozczyn mieszając
drożdże z ciepłym
mlekiem i 50 g
cukru. Odstawiamy na 20 minut.
Jajko i
żółtka ucieramy z reszta
cukru.Dodajemy
mąkę,
skórkę z cytryny, olejek,
laskę wanilii i rozczyn.
Masło rozpuszczamy i studzimy. Wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy tłuszcz. Wyrabiamy aż ciasto będzie odchodzić od reki. Wkładamy do formy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1. 5 godziny. Smarujemy
białkiem . Nastawiamy piekarnik na 175 stopni i pieczemy około 30-40 minut/do suchego patyczka/.Przygotowanie baby krok po kroku - KLIKNIJ TUTAJ/żródło http://mojetworyprzetwory.blogspot.com/