ßßß Cookit - przepis na Knedle z kaszy jaglanej

Knedle z kaszy jaglanej

nazwa

Wykonanie

Zazwyczaj bazą na knedle ze śliwkamiziemniaki. Ja zrobiłam z kaszy jaglanej.
Składniki:
18-20 sztuk śliwki węgierki (ok. 250 – 300 g.)
500 g. ugotowanej kaszy jaglanej (suchej kaszy to ok. jedna szklanka)
50 g. maki pszennej (ok. 3 pełnych łyżek)
1 jajko
Wykonanie:
Śliwki umyć.
Przekroić na połówki i usunąć pestki.
Ugotowaną wystudzoną kaszę jaglaną wyłożyć do miski.
Dodać mąkę i całe jajko.
Dokładnie wyrobić.
Nabierać łyżką i formować kule.
Rozpłaszczyć je na dłoni i w środek włożyć połówkę węgierki.
Skleić i nadać kształt kuli.
Wrzucać do wrzącej osolonej wody.
Jak wypłyną na wierzch zmniejszyć ogień i gotować jeszcze ok 3 minut. (W tym czasie przygotować sos)
Po ugotowaniu wyjąć łyżką cedzakową na talerz.
Sosik:
3 łyżki cukru
1 łyżka miodu
ok. 10 sztuk śliwek węgierek
1/2 łyżki masła
1 łyżka kwaśnej śmietany
Wykonanie:
Na patelnie wsypać cukier i pokrojone na kawałki śliwki.
Kiedy cukier się rozpuści i zacznie się karmelizować dodać miód i masło.
Jak rozpuści się masło a miód się zagotuje dodać śmietanę.
Nie zdejmując z ognia mieszać do uzyskania ładnego gładkiego kremowego sosu. (uważać by go nie spalić)
Knedle polać sosem i gotowe.
Zupa była jarzynowa z przewagą kalafiora na którą składały się następujące warzywa: kilka różyczek kalafiora, 1 marchewka, 50 g. selera, 1 mała cebula, kawałek pora, 2 średniej wielkości ziemniaki.
Warzywa pokroiłam i chwilkę podsmażyłam na 1 łyżce oleju. Wyłożyłam do garnka i zalałam wodą. Dodałam przypraw: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz. Gotowałam do miękkości warzyw. Lekka warzywna zupa gotowa. Na talerzu posypałam odrobiną pieprzu.
Koszt knedli to ok.
śliwki – 1,17 zł.
Kasza jaglana ok. – 1,50 zł.
jajko – 0,30 zł.
mąka ok. 0, 40 zł.
miód – pl. 1, 00 zł.
śmietana – ok.0,50 zł.
cukier – ok. 0,50 zł.
Razem 0k. 6, 00 zł.
Koszt dwudaniowego obiadu wyniósł nie więcej niż 10 , 00 zł.
Źródło:http://tanie-gotowanie.pl/knedle-z-kaszy-jaglanej