Wykonanie
Zazwyczaj bazą na knedle ze
śliwkami są
ziemniaki. Ja zrobiłam z
kaszy jaglanej.Składniki:

18-20 sztuk
śliwki węgierki (ok. 250 – 300 g.)500 g. ugotowanej
kaszy jaglanej (suchej
kaszy to ok. jedna szklanka)50 g.
maki pszennej (ok. 3 pełnych łyżek)1
jajkoWykonanie:
Śliwki umyć.Przekroić na połówki i usunąć pestki.Ugotowaną wystudzoną
kaszę jaglaną wyłożyć do miski.Dodać
mąkę i całe
jajko.Dokładnie wyrobić.Nabierać łyżką i formować kule.Rozpłaszczyć je na dłoni i w środek włożyć połówkę węgierki.Skleić i nadać kształt kuli.Wrzucać do wrzącej osolonej
wody.Jak wypłyną na wierzch zmniejszyć ogień i gotować jeszcze ok 3 minut. (W tym czasie przygotować sos)Po ugotowaniu wyjąć łyżką cedzakową na talerz.

Sosik:

3 łyżki
cukru1 łyżka
mioduok. 10 sztuk
śliwek węgierek1/2 łyżki
masła1 łyżka kwaśnej
śmietanyWykonanie:

Na patelnie wsypać
cukier i pokrojone na kawałki
śliwki.Kiedy
cukier się rozpuści i zacznie się karmelizować dodać
miód i
masło.Jak rozpuści się
masło a
miód się zagotuje dodać
śmietanę.Nie zdejmując z ognia mieszać do uzyskania ładnego gładkiego kremowego sosu. (uważać by go nie spalić)

Knedle polać sosem i gotowe.Zupa była jarzynowa z przewagą
kalafiora na którą składały się następujące warzywa: kilka różyczek
kalafiora, 1
marchewka, 50 g.
selera, 1 mała
cebula, kawałek
pora, 2 średniej wielkości
ziemniaki.Warzywa pokroiłam i chwilkę podsmażyłam na 1 łyżce
oleju. Wyłożyłam do garnka i zalałam
wodą. Dodałam przypraw:
ziele angielskie,
liść laurowy,
sól,
pieprz. Gotowałam do miękkości warzyw. Lekka warzywna zupa gotowa. Na talerzu posypałam odrobiną
pieprzu.Koszt knedli to ok.
śliwki – 1,17 zł.
Kasza jaglana ok. – 1,50 zł.
jajko – 0,30 zł.
mąka ok. 0, 40 zł.
miód – pl. 1, 00 zł.
śmietana – ok.0,50 zł.
cukier – ok. 0,50 zł.Razem 0k. 6, 00 zł.Koszt dwudaniowego obiadu wyniósł nie więcej niż 10 , 00 zł.