ßßß
Biszkopt orzechowyWymiary blachy – 24/35cm5 jajek1,5 łyżki maki1,5 łyżki bułki tartej100g cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia100g orzechów włoskich mielonychBiszkopt jasny4 jajka120g cukru80g mąkicukier waniliowy4 łyżki letniej wody1 łyżeczka proszku do pieczeniaBiszkopt ciemnySkładniki takie same jak w biszkopcie jasnym plus 2 łyżeczki kakaoMasa300g masła250g kremu czekoladowego Nutella1/2 szkl cukru1/2 szkl mleka3 żółtka100g orzechów włoskich krojonychkieliszek likieru AmarettoDo nasączenia3/4 szkl przegotowanej zimnej wodysok z połowy cytrynykieliszek Likieru AmarettoWszystkie składniki wymieszaćDodatkowogalaretka czerwonagalaretka zielona50g mlecznej czekoladySposób przygotowaniaBiszkopt orzechowy : Białka ubić , dodać cukier, ubijać do rozpuszczenia się cukru dodać żółtka chwilę ubijać . Mąkę wymieszać z bułką tartą , proszkiem do pieczenia i orzechami , dodać do masy jajecznej , delikatnie wymieszać , wylać do formy , piec 30 minut w 175*CBiszkopt jasny : Żółtka utrzeć z cukrem , cukrem waniliowym i wodą do białości , mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia , przesiać do masy jajecznej , wymieszać , z białek ubić pianę, połączyć z ciastem , wylać na blachę , piec około 30 minut w 175*CBiszkopt ciemny : Sposób przygotowania taki sam jak przy biszkopcie jasnym , dodając do maki kakaoMasa : Żółtka utrzeć z cukrem , mleko zagotować , gorące cienkim strumykiem wlać do utartych żółtek , mieszając zagotować , wystudzić . Masło utrzeć ,ucierając dodać wystudzone jajka , nutelle ,pokrojone orzechy na koniec AmarettoKażdą galaretkę osobno rozpuścić w 1,5 szkl wody , odstawić do lekkiego stężeniaPrzełożenie ciasta : Odłożyć kilka łyżek masy do dekoracji , resztę masy podzielić na dwie równe części , na nasączony ciemny biszkopt wyłożyć jedną część masy na masę wylać tężejącą zieloną galaretkę , przykryć jasnym biszkoptem , wstawić do lodówki , jasny biszkopt nasączyć , wyłożyć drugą część masy , wylać tężejącą czerwoną galaretkę , przykryć biszkoptem orzechowym ,nasączyć , wstawić do lodówki , stężałe ciasto udekorować resztą masy i tartą czekoladą .


