ßßß Cookit - przepis na Ciasto w kolorach jesieni

Ciasto w kolorach jesieni

nazwa

Wykonanie

Puszyste biszkopty w trzech różnych smakach , przełożone aksamitną , czekoladową masą z dodatkiem likieru amaretto i orzechów ,całość przełamana winnym smakiem owocowych galaretek . Ciasto jest dość pracochłonne , ale bardzo smaczne ;)
Biszkopt orzechowy
Wymiary blachy – 24/35cm
5 jajek
1,5 łyżki maki
1,5 łyżki bułki tartej
100g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g orzechów włoskich mielonych
Biszkopt jasny
4 jajka
120g cukru
80g mąki
cukier waniliowy
4 łyżki letniej wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt ciemny
Składniki takie same jak w biszkopcie jasnym plus 2 łyżeczki kakao
Masa
300g masła
250g kremu czekoladowego Nutella
1/2 szkl cukru
1/2 szkl mleka
3 żółtka
100g orzechów włoskich krojonych
kieliszek likieru Amaretto
Do nasączenia
3/4 szkl przegotowanej zimnej wody
sok z połowy cytryny
kieliszek Likieru Amaretto
Wszystkie składniki wymieszać
Dodatkowo
galaretka czerwona
galaretka zielona
50g mlecznej czekolady
Sposób przygotowania
Biszkopt orzechowy : Białka ubić , dodać cukier, ubijać do rozpuszczenia się cukru dodać żółtka chwilę ubijać . Mąkę wymieszać z bułką tartą , proszkiem do pieczenia i orzechami , dodać do masy jajecznej , delikatnie wymieszać , wylać do formy , piec 30 minut w 175*C
Biszkopt jasny : Żółtka utrzeć z cukrem , cukrem waniliowym i wodą do białości , mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia , przesiać do masy jajecznej , wymieszać , z białek ubić pianę, połączyć z ciastem , wylać na blachę , piec około 30 minut w 175*C
Biszkopt ciemny : Sposób przygotowania taki sam jak przy biszkopcie jasnym , dodając do maki kakao
Masa : Żółtka utrzeć z cukrem , mleko zagotować , gorące cienkim strumykiem wlać do utartych żółtek , mieszając zagotować , wystudzić . Masło utrzeć ,ucierając dodać wystudzone jajka , nutelle ,pokrojone orzechy na koniec Amaretto
Każdą galaretkę osobno rozpuścić w 1,5 szkl wody , odstawić do lekkiego stężenia
Przełożenie ciasta : Odłożyć kilka łyżek masy do dekoracji , resztę masy podzielić na dwie równe części , na nasączony ciemny biszkopt wyłożyć jedną część masy na masę wylać tężejącą zieloną galaretkę , przykryć jasnym biszkoptem , wstawić do lodówki , jasny biszkopt nasączyć , wyłożyć drugą część masy , wylać tężejącą czerwoną galaretkę , przykryć biszkoptem orzechowym ,nasączyć , wstawić do lodówki , stężałe ciasto udekorować resztą masy i tartą czekoladą .
Źródło:http://kulinarnyprzepis.pl/ciasto-w-kolorach-jesieni