Wykonanie
Puszyste
biszkopty w
trzech różnych smakach , przełożone aksamitną ,
czekoladową masą z dodatkiem
likieru amaretto i
orzechów ,całość przełamana winnym smakiem
owocowych galaretek . Ciasto jest dość pracochłonne , ale bardzo smaczne ;)
Biszkopt orzechowyWymiary blachy – 24/35cm5
jajek1,5 łyżki
maki1,5 łyżki
bułki tartej100g
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia100g
orzechów włoskich mielonych
Biszkopt jasny4
jajka120g
cukru80g
mąkicukier waniliowy4 łyżki letniej
wody1 łyżeczka
proszku do pieczeniaBiszkopt ciemnySkładniki takie same jak w
biszkopcie jasnym plus 2 łyżeczki
kakaoMasa300g
masła250g
kremu czekoladowego Nutella1/2 szkl
cukru1/2 szkl
mleka3
żółtka100g
orzechów włoskich krojonychkieliszek
likieru AmarettoDo nasączenia3/4 szkl przegotowanej zimnej
wodysok z połowy
cytrynykieliszek
Likieru AmarettoWszystkie składniki wymieszaćDodatkowo
galaretka czerwonagalaretka zielona50g
mlecznej czekoladySposób przygotowania
Biszkopt orzechowy :
Białka ubić , dodać
cukier, ubijać do rozpuszczenia się
cukru dodać
żółtka chwilę ubijać .
Mąkę wymieszać z
bułką tartą ,
proszkiem do pieczenia i
orzechami , dodać do masy jajecznej , delikatnie wymieszać , wylać do formy , piec 30 minut w 175*C
Biszkopt jasny :
Żółtka utrzeć z
cukrem ,
cukrem waniliowym i
wodą do białości ,
mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia , przesiać do masy jajecznej , wymieszać , z
białek ubić pianę, połączyć z
ciastem , wylać na blachę , piec około 30 minut w 175*C
Biszkopt ciemny : Sposób przygotowania taki sam jak przy
biszkopcie jasnym , dodając do
maki kakaoMasa :
Żółtka utrzeć z
cukrem ,
mleko zagotować , gorące cienkim strumykiem wlać do utartych
żółtek , mieszając zagotować , wystudzić .
Masło utrzeć ,ucierając dodać wystudzone
jajka , nutelle ,pokrojone
orzechy na koniec
AmarettoKażdą
galaretkę osobno rozpuścić w 1,5 szkl
wody , odstawić do lekkiego stężeniaPrzełożenie ciasta : Odłożyć kilka łyżek masy do dekoracji , resztę masy podzielić na dwie równe części , na nasączony ciemny
biszkopt wyłożyć jedną część masy na masę wylać tężejącą
zieloną galaretkę , przykryć jasnym
biszkoptem , wstawić do lodówki , jasny
biszkopt nasączyć , wyłożyć drugą część masy , wylać tężejącą
czerwoną galaretkę , przykryć
biszkoptem orzechowym ,nasączyć , wstawić do lodówki , stężałe ciasto udekorować resztą masy i tartą
czekoladą .