Wykonanie
            Blog > Komentarze do wpisu« Rozpusta ze 
szpinakiem i ...Naleśniki z prażonymi ... »Jabłuszka na razie królują w kuchni. Pyszny zapach unosi się w kuchni i leci do każdego zakamarka . Czuć na korytarzu i u sąsiadów.Składniki:3 szklanki 
maki pszennej typ 500łyżeczka 
proszku do pieczeniakostka zimnego 
masła (200 g )
ksylitol 125 głyżka 
cukru waniliowego5 
żółtek Lszklanka 
żurawiny suszonejśmietana 12% 4 łyżkiDodatkowo:
jabłka 1/1/2 kg
ksylitol 150 g
białka 5 sztKrok 1
Mąkę z 
proszkiem do pieczenia przesiewamy, wsypujemy do misy. 
Żółtka oddzielamy od 
białek i dodajemy do 
mąki, wsypujemy 
ksylitol.Mieszamy i przekładamy teraz wszystko na stolnicę silikonową.Dodajemy pokrojone 
masło i 
śmietanę. Zagniatamy ciasto.Krok 2Zagniecione ciasto dzielimy na 3 części. Formę okrągłą 26 cm smarujemy 
masłem i wykładamy papierem do pieczenia dno i boki. Jedna cześć ciasta idzie na dno druga na boki a trzecia na sam wierzch na końcu.Krok 3
Jabłka ścieramy na tarce , odciskamy sok dodajemy 
ksylitol i prażymy jakieś 30 minut na gazie. Schłodzone 
jabłka przekładamy do formy z 
ciastem, rozprowadzamy równomiernie, posypujemy 
żurawiną na całej powierzchni .Krok 4
Białka ubijamy z 
ksylitolem na sztywno i wykładamy na 
jabłka. Trzecią cześć ciasta rwiemy w palcach i " rzucamy na ubite 
białka"Pieczemy w 170 stopniach koło godziny( przykrywam górę zawsze by 
beza nie ściemniała , a na końcu ściągam folie aluminiową .




wtorek, 27 września 2016, rozowakuchniapoleć znajomemu » 
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .Polecane wpisyJabłecznik bezglutenowyPostanowiłam spróbować i zrobić jabłecznik bezglutenowy, nie wiedziałam jak mi to wyjdzie, czy będzie dobry.Pomimo tego zaryzykowałam bo inaczej nie dowiedziała
Jogurt-owiec z 
jabłkamiMam dla was na dziś pyszne ciasto, można 
rzec , że to sernik na zimno lub 
jogurt-owiec. Ważne , że smaczne i mamy efekt czegoś innego. Miłe dla oka i idealne dl
Tarta grzechu warta,
poziomki i 
jagody ...............
Poziomki mam, 
jagody mam .Dziś powstanie 
tarta grzechu warta hihihi. Delikatny 
biszkopt z 
leśnymi owocami zalany 
galaretką. Składniki na tartę 
biszkoptową: 2 jaO mnie

Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego 
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie 
[email protected]
Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter