ßßß
            
        
Składniki(tortownica o średnicy ok. 23 cm)Ciasto:2 i 3/4 szklanki mąki3 żółtka3/4 kostki masła3/4 szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki śmietany 12% lub 18% (opcjonalnie)Nadzienie1 i 1/2 kg jabłek (ok. 5 – 6 dużych jabłek)1-3 łyżki cukru (w zależności od słodkości jabłek)sok z połowy cytryny3 białka3/4 szklanki cukru
Etapy przygotowania:1. Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto łączymy na stolnicy i zagniatamy ciasto aż stanie się błyszczące. 2/3 ciasta owijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 1h, natomiast 1/3 ciasta odstawiamy do zamrażalnika.2. Nadzienie : Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W następnej kolejności podgrzewamy jabłka do momentu, aż sok choć trochę odparuje (jeżeli wyłożymy zbyt nasączone sokiem jabłka szarlotka się nam rozjedzie). Pod koniec gotowania dodajemy cukier i sok z cytryny. Odstawiamy do wystygnięcia.Białka ubijamy na sztywną pianę dodając powoli cukier.3. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy nim spód tortownicy. Na spód wykładamy przestudzone jabłka (jeżeli chcemy możemy posypać je cynamonem). Pianę z białek wykładamy na jabłka i całość przykrywamy drugą częścią ciasta, którą ścieramy na tarce o grubych oczkach.4. Ciasto pieczemy ok. 40 – 45 minut w temp. 180 stopni.










Smacznego !!