ßßß Cookit - przepis na Szarlotka

Szarlotka

nazwa

Wykonanie

Szarlotka to doskonały pomysł na ciasto z jabłkami, które nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, nie zajmuje wiele czasu, a jest po prostu pyszne. Na kruchym spodzie, z delikatnym musem jabłkowym rozpływa się w ustach.
To ciasto przywędrowało do Nas z Francji i gości na Naszych stołach juz od lat. Nadzieniem oczywiście zwykle sa jabłka, ale można z powodzeniem zastąpić je też gruszkami, morelami, brzoskiwniami czy innymi owocami. Jeżeli lubicie jako dodatku można użyć rodzynki lub przyprawy korzenne takie jak cynamon czy goździki.
Składniki
(tortownica o średnicy ok. 23 cm)
Ciasto:
2 i 3/4 szklanki mąki
3 żółtka
3/4 kostki masła
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany 12% lub 18% (opcjonalnie)
Nadzienie
1 i 1/2 kg jabłek (ok. 5 – 6 dużych jabłek)
1-3 łyżki cukru (w zależności od słodkości jabłek)
sok z połowy cytryny
3 białka
3/4 szklanki cukru
Etapy przygotowania:
1. Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto łączymy na stolnicy i zagniatamy ciasto aż stanie się błyszczące. 2/3 ciasta owijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 1h, natomiast 1/3 ciasta odstawiamy do zamrażalnika.
2. Nadzienie : Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W następnej kolejności podgrzewamy jabłka do momentu, aż sok choć trochę odparuje (jeżeli wyłożymy zbyt nasączone sokiem jabłka szarlotka się nam rozjedzie). Pod koniec gotowania dodajemy cukier i sok z cytryny. Odstawiamy do wystygnięcia.
Białka ubijamy na sztywną pianę dodając powoli cukier.
3. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy nim spód tortownicy. Na spód wykładamy przestudzone jabłka (jeżeli chcemy możemy posypać je cynamonem). Pianę z białek wykładamy na jabłka i całość przykrywamy drugą częścią ciasta, którą ścieramy na tarce o grubych oczkach.
4. Ciasto pieczemy ok. 40 – 45 minut w temp. 180 stopni.
Smacznego !!
Źródło:http://zycienawidelcu.pl/ciasta/szarlotka