Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Sorbet truskawkowy z
herbatnikami i wiórkami z ...Dziś konfrontacja owocowa czyli
truskawki i
rabarbar kontra słodko-kwaśne. Takie przełamanie smaku fajnie czuć na
języku :)Składniki:
mąka pszenna typ 500 Kłos Pol
ksylitol (
cukier brzozowy) niepełna szklanka Kłos Pol
masło kostka
żółtka 5 szt
proszek do pieczenia 2 niepełne łyżeczkiDodatkowo:
truskawki 500 g
rabarbar 300 g
białka 5 szt
ksylitol 1 szklanka Kłos Pol
bułka tarta 3 łyżkiKrok 1Do misy wsypujemy przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia.Dodajemy pokrojone
masło,
żółtka i
ksylitol. Mieszamy składniki i przekładamy na stolnice silikonową gdzie zagniatamy.Krok 2Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia dół i boki( smaruje
masłem spód i boki, łatwiej przytwierdza się papier do pieczenia.Wałkujemy ciasto kruche( tyle ile damy rade , bo dosyć ciężko to idzie) i kładziemy do środka blaszki na papier do pieczenia spód i boki oblepiamy. Podpiekamy w 180 stopniach koło 15 minut.Krok 3Wyjmujemy podpieczony spód i posypujemy go
bułką tartą, mamy pewność że sok zostanie wchłonięty przez
bułkę podczas pieczenia .Kładziemy na niego pokrojone
truskawki i
rabarbar, wstawiamy do pieca na około 25 minut i pieczemy w 170 stopniach.Krok 4
Białka ubijamy z
ksylitolem na sztywno, przekładamy je do rękawa cukierniczego lub szprycy i robimy esy floresy na podpieczonych owocach. Wstawiamy do pieca i suszymy
beze w 140 stopniach, aż nam się osuszy lekko.Krok 5Ostudzone ciasto kroimy i podajemy , rewelacja
beza przełamuje kwaskowatość
rabarbaru.
sobota, 11 czerwca 2016, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .Polecane wpisySezon
rabarbarowy trwa,a ja nie miałam okazji jeszcze robić w tym roku nic słodkiego z nim.No to słodko i kwaśno będzie. Składniki :
mąka pszenna typ 500 Kłos-P
Biszkoptowe ciacho z
truskawkamiMamy sezon
truskawkowy więc i u mnie znowu ciacho z
truskawkami,czerwone małe rarytasy królują . Składniki: 225 g
mąki pszennej Kłos-Pol 3
jajka 150 g
cukru pud
Biszkopt z
truskawkami i
jagodami i
galaretkąTruskawki królują więc dziś będzie coś słodkiego, pewnie już się domyślacie :) Pyszne
biszkoptowe ciacho z truskaweczkami. Składniki na
biszkopt: 3O mnie
Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter