Wykonanie
Szczególnie, że sezon na
truskawki i
rabarbar nie trwa wiecznie a ja osobiście nie znam lepszego zestawu w kontekście letniego ciasta :)Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm:1 szklanka
mąki (taka o pojemności 250 ml)2
żółtka 100 g
masła1 łyżeczka
cukru trzcinowego (można dodać biały)1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka
bułki tartej400 g
rabarbaru100 g
truskawek1 szklanka
cukruWykonanie;Zagniatamy ciasto i wkładamy na godzinę do lodówki.
rabarbar kroimy na kostkę i przesmażamy z
cukrem, aż odparuje nadmiar soku. Ma powstać gęsta masa.
Ciastem wykładamy tortownicę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 15 minut. Wyciągamy z piekrika , posypujemy
bułka tarta, wylewamy mase
rabarbarową i ukladamy
truskawki na wierzch. Dopiekamy kolejne 15-20 minut w tem. 160 stopni.
Przepis z bloga MojeTworyPrzetwory