Wykonanie
Nigdy wcześniej nie piekłam i nie
jadłam, kruchego ciasto z
rabarbarem, może dlatego że wydawał mi się, że takie ciasto nie zachwyca smakiem, a także farsz często po przekrojeniu “wypływa” z tego rodzaju cist, jedni powiedzą że to zaleta ciasta, a ja po prostu tego nie lubię. Nie mniej jednak odważyłam się upiekłam kruche z
rabarbarem- nie skromnie
powiem że jest bardzo smaczne:)
SKŁADNIKI (tortownica 22 cm)Ciasto40 dkg
mąki20 dkg
masła1 szklanka
cukru pudru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
śmietany2
żółtkaFarsz4 duże łodygi
rabarbaru3 łyżki
cukru3 łyżki
bułki tartejSPOSÓB PRZYGOTOWANIAFarsz
Rabarbar obrać umyć i pokroić w kostkę wymieszać z
cukrem oraz
bułką tartą.Ciasto
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać
cukier,
masło,
śmietanę,
proszek do pieczenia oraz
żółtka, wszystkie składniki zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Tortownice wysmarować
masłem i posypaną
bułką tartą. Z ciasta odkroić niewielki kawek, tyle żeby starczyło do dekoracji na kratę. Pozostałym
ciastem wylepić dno i boki tortownicy. Pozostałe ciasto rozwałkować i pokroić na paski. Spód ciasta posypać 1 łyżeczką
bułki tartej, na to wyłożyć farsz, a na nim z pasków ciasta ułożyć kratkę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170-180° C piec około 50 minut.