Wykonanie


Nigdy wcześniej nie piekłam i nie
jadłam, kruchego ciasto z
rabarbarem, może dlatego że wydawał mi się, że takie ciasto nie zachwyca smakiem, a także farsz często po przekrojeniu “wypływa” z tego rodzaju cist, jedni powiedzą że to zaleta ciasta, a ja po prostu tego nie lubię. Nie mniej jednak odważyłam się upiekłam kruche z
rabarbarem- nie skromnie
powiem że jest bardzo smaczne:)

SKŁADNIKI (tortownica 22 cm)Ciasto40 dkg
mąki20 dkg
masła1 szklanka
cukru pudru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
śmietany2
żółtkaFarsz4 duże łodygi
rabarbaru3 łyżki
cukru3 łyżki
bułki tartej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIAFarsz
Rabarbar obrać umyć i pokroić w kostkę wymieszać z
cukrem oraz
bułką tartą.Ciasto
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać
cukier,
masło,
śmietanę,
proszek do pieczenia oraz
żółtka, wszystkie składniki zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Tortownice wysmarować
masłem i posypaną
bułką tartą. Z ciasta odkroić niewielki kawek, tyle żeby starczyło do dekoracji na kratę. Pozostałym
ciastem wylepić dno i boki tortownicy. Pozostałe ciasto rozwałkować i pokroić na paski. Spód ciasta posypać 1 łyżeczką
bułki tartej, na to wyłożyć farsz, a na nim z pasków ciasta ułożyć kratkę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170-180° C piec około 50 minut.
