ßßß

Nigdy wcześniej nie piekłam i nie jadłam, kruchego ciasto z rabarbarem, może dlatego że wydawał mi się, że takie ciasto nie zachwyca smakiem, a także farsz często po przekrojeniu “wypływa” z tego rodzaju cist, jedni powiedzą że to zaleta ciasta, a ja po prostu tego nie lubię. Nie mniej jednak odważyłam się upiekłam kruche z rabarbarem- nie skromnie powiem że jest bardzo smaczne:)
SKŁADNIKI (tortownica 22 cm)Ciasto40 dkg mąki20 dkg masła1 szklanka cukru pudru1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka śmietany2 żółtkaFarsz4 duże łodygi rabarbaru3 łyżki cukru3 łyżki bułki tartej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIAFarszRabarbar obrać umyć i pokroić w kostkę wymieszać z cukrem oraz bułką tartą.CiastoMąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, masło, śmietanę, proszek do pieczenia oraz żółtka, wszystkie składniki zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Tortownice wysmarować masłem i posypaną bułką tartą. Z ciasta odkroić niewielki kawek, tyle żeby starczyło do dekoracji na kratę. Pozostałym ciastem wylepić dno i boki tortownicy. Pozostałe ciasto rozwałkować i pokroić na paski. Spód ciasta posypać 1 łyżeczką bułki tartej, na to wyłożyć farsz, a na nim z pasków ciasta ułożyć kratkę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170-180° C piec około 50 minut.