Wykonanie
Pyszne, lekko kwaskowate, wiosenne ciasto, a w dodatku bardzo proste w przygotowaniu :-)Wykorzystajmy sezon na
rabarbar...Składniki: na ciasto:2 szkl.
mąki tortowej1/2 szkl.
cukru2
żółtka i 1 całe
jajko125g
masła2 łyżki gęstej kwaśnej
śmietany2 łyżeczki
proszku do pieczeniaok. 1 i 1/2 kg
rabarbaru + 1 szkl.
cukru na kruszonkę:3/4 szkl.
mąki krupczatki3/4 szkl.
cukru pudru100g
masładodatkowo:
bułka tarta i tłuszcz do formyWykonanie:Z podanych składników na ciasto, zagnieść kruche ciasto i schłodzić w lodówce. W tym czasie obrać
rabarbar ze skórki i pokroić w kawałki ok. 1 cm. Zasypać
cukrem i zagotować ok. 3-5 minut, po czym odcedzić z nadmiaru soku. (Soku nie wylewać można przygotować z niego kompot).Blachę na ciasto wysmarować tłuszczem i wylepić ją kruchym
ciastem, podpiec w piekarniku nagrzanym do temp. ok. 200 st.C.Następnie wyjąć z pieca, posypać na całości
bułką tartą i wyłożyć równomiernie na całej powierzchni
rabarbar.Składniki na kruszonkę połączyć razem i pokruszyć na wierzch ciasta.Wstawić do piekarnika na ok. 35 minut w temp. ok. 180 st. C.Smacznego :-)