ßßß Cookit - przepis na Ciasto kruche z rabarbarem

Ciasto kruche z rabarbarem

nazwa

Wykonanie

Pyszne, lekko kwaskowate, wiosenne ciasto, a w dodatku bardzo proste w przygotowaniu :-)
Wykorzystajmy sezon na rabarbar...
Składniki: na ciasto:
2 szkl. mąki tortowej
1/2 szkl. cukru
2 żółtka i 1 całe jajko
125g masła
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 1 i 1/2 kg rabarbaru + 1 szkl. cukru na kruszonkę:
3/4 szkl. mąki krupczatki
3/4 szkl. cukru pudru
100g masła
dodatkowo:
bułka tarta i tłuszcz do formy
Wykonanie:
Z podanych składników na ciasto, zagnieść kruche ciasto i schłodzić w lodówce. W tym czasie obrać rabarbar ze skórki i pokroić w kawałki ok. 1 cm. Zasypać cukrem i zagotować ok. 3-5 minut, po czym odcedzić z nadmiaru soku. (Soku nie wylewać można przygotować z niego kompot).
Blachę na ciasto wysmarować tłuszczem i wylepić ją kruchym ciastem, podpiec w piekarniku nagrzanym do temp. ok. 200 st.C.
Następnie wyjąć z pieca, posypać na całości bułką tartą i wyłożyć równomiernie na całej powierzchni rabarbar.
Składniki na kruszonkę połączyć razem i pokruszyć na wierzch ciasta.
Wstawić do piekarnika na ok. 35 minut w temp. ok. 180 st. C.
Smacznego :-)
Źródło:http://agattek.blox.pl/2015/06/Ciasto-kruche-z-rabarbarem.html