Wykonanie
Mam w tym roku wenę na sezonowe ciacha. Wyjątkowo podchodzą mi wszystkie placki, kruszonki oraz bułeczki :). Tym razem postanowiłam przygotować ciasto z
rabarbarem i
truskawkami. Co prawda w moim piekarniku ciężko dopieka się kruszonkę, bo nie mam opcji pieczenia z góry, ale i tak wyszło bardzo smacznie. A pomyśleć, że kiedyś nie lubiłam przygotowywać ciasta kruchego. Teraz to jedno z moich ulubionych. Trzeba jedynie cierpliwości i odpowiedniej metody przygotowań, a na pewno się uda.
Składniki:spód:200 g
masła300 g
mąki pszennej typ 500100 g
cukru pudru2
żółtka w temperaturze pokojowej1 łyżeczka
proszku do pieczenianadzienie:600 g
rabarbaru500 g
truskawek80 g
cukrukruszonka:225 g
mąki typ 50080 g
cukruopakowanie
cukru waniliowego150 g
masładodatkowo:2-3 łyżki
bułki tartej lub
kaszy mannycukier puderPrzygotowanie:
Masło rozpuszczamy w garnku.
Mąkę i
proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy
żółtka,
cukier puder oraz ostudzone, roztopione
masło. Całość rozcieramy palcami do uzyskania kruszonki o konsystencji mokrego piasku. Dno formy o wymiarach 36 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy kruszonkę. Dociskamy ją dłonią, aby powstał zwarty i równomierny spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, podpiekamy przez 15 minut, aż spód się lekko przyrumieni. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystudzenia, ale nie wyjmujemy z foremki.Następnie
truskawki myjemy, usuwamy szypułki, przekrajmy na pół.
Rabarbar płuczemy i kroimy w nieduże kawałki. Wszystko mieszamy z
cukrem i podgrzewamy w rondlu na wolnym ogniu przez kilka minut, do momentu aż
truskawki i
rabarbar puszczą sok. W
między czasie przygotowujemy kruszonkę. Postępujemy analogicznie, jak w przypadku
spodu.
Masło roztapiamy.
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy
cukier,
cukier waniliowy oraz ostudzone, rozpuszczone
masło. Rozcieramy palcami do uzyskania kruszonki o konsystencji mokrego piasku. Odstawiamy.Podduszone
truskawki i
rabarbar odcedzamy od soku i przekładamy na kruchy spód posypany odrobiną
bułki tartej lub
kaszy manny. Wierzch obsypujemy kruszonką. Placek pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu studzimy i posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego!