ßßß Cookit - przepis na Kruchy placek z rabarbarem i truskawkami

Kruchy placek z rabarbarem i truskawkami

nazwa

Wykonanie

Mam w tym roku wenę na sezonowe ciacha. Wyjątkowo podchodzą mi wszystkie placki, kruszonki oraz bułeczki :). Tym razem postanowiłam przygotować ciasto z rabarbarem i truskawkami. Co prawda w moim piekarniku ciężko dopieka się kruszonkę, bo nie mam opcji pieczenia z góry, ale i tak wyszło bardzo smacznie. A pomyśleć, że kiedyś nie lubiłam przygotowywać ciasta kruchego. Teraz to jedno z moich ulubionych. Trzeba jedynie cierpliwości i odpowiedniej metody przygotowań, a na pewno się uda.
Składniki:
spód:
200 g masła
300 g mąki pszennej typ 500
100 g cukru pudru
2 żółtka w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
nadzienie:
600 g rabarbaru
500 g truskawek
80 g cukru
kruszonka:
225 g mąki typ 500
80 g cukru
opakowanie cukru waniliowego
150 g masła
dodatkowo:
2-3 łyżki bułki tartej lub kaszy manny
cukier puder
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy w garnku. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy żółtka, cukier puder oraz ostudzone, roztopione masło. Całość rozcieramy palcami do uzyskania kruszonki o konsystencji mokrego piasku. Dno formy o wymiarach 36 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy kruszonkę. Dociskamy ją dłonią, aby powstał zwarty i równomierny spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, podpiekamy przez 15 minut, aż spód się lekko przyrumieni. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystudzenia, ale nie wyjmujemy z foremki.
Następnie truskawki myjemy, usuwamy szypułki, przekrajmy na pół. Rabarbar płuczemy i kroimy w nieduże kawałki. Wszystko mieszamy z cukrem i podgrzewamy w rondlu na wolnym ogniu przez kilka minut, do momentu aż truskawki i rabarbar puszczą sok. W między czasie przygotowujemy kruszonkę. Postępujemy analogicznie, jak w przypadku spodu. Masło roztapiamy. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy cukier, cukier waniliowy oraz ostudzone, rozpuszczone masło. Rozcieramy palcami do uzyskania kruszonki o konsystencji mokrego piasku. Odstawiamy.
Podduszone truskawki i rabarbar odcedzamy od soku i przekładamy na kruchy spód posypany odrobiną bułki tartej lub kaszy manny. Wierzch obsypujemy kruszonką. Placek pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2015/06/kruchy-placek-z-rabarbarem-i-truskawkami.html