ßßß
Składniki:spód:200 g masła300 g mąki pszennej typ 500100 g cukru pudru2 żółtka w temperaturze pokojowej1 łyżeczka proszku do pieczenianadzienie:600 g rabarbaru500 g truskawek80 g cukrukruszonka:225 g mąki typ 50080 g cukruopakowanie cukru waniliowego150 g masładodatkowo:2-3 łyżki bułki tartej lub kaszy mannycukier puderPrzygotowanie:Masło rozpuszczamy w garnku. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy żółtka, cukier puder oraz ostudzone, roztopione masło. Całość rozcieramy palcami do uzyskania kruszonki o konsystencji mokrego piasku. Dno formy o wymiarach 36 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy kruszonkę. Dociskamy ją dłonią, aby powstał zwarty i równomierny spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, podpiekamy przez 15 minut, aż spód się lekko przyrumieni. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystudzenia, ale nie wyjmujemy z foremki.Następnie truskawki myjemy, usuwamy szypułki, przekrajmy na pół. Rabarbar płuczemy i kroimy w nieduże kawałki. Wszystko mieszamy z cukrem i podgrzewamy w rondlu na wolnym ogniu przez kilka minut, do momentu aż truskawki i rabarbar puszczą sok. W między czasie przygotowujemy kruszonkę. Postępujemy analogicznie, jak w przypadku spodu. Masło roztapiamy. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy cukier, cukier waniliowy oraz ostudzone, rozpuszczone masło. Rozcieramy palcami do uzyskania kruszonki o konsystencji mokrego piasku. Odstawiamy.Podduszone truskawki i rabarbar odcedzamy od soku i przekładamy na kruchy spód posypany odrobiną bułki tartej lub kaszy manny. Wierzch obsypujemy kruszonką. Placek pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem.Smacznego!