ßßß Cookit - przepis na Jagodowo kokosowe ciasto

Jagodowo kokosowe ciasto

nazwa

Wykonanie

Lekki biszkopt, jagody i pyszna, puszysta masa kokosowa.
Biszkopt
8 jajek
8 łyżek cukru pudru
1, 1/3 szkl maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
Warstwa jagodowa
litrowy słoik jagód
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
cukier do smaku
około 1/2 szkl wody do rozpuszczenia mąki
Warstwa kokosowa
500g serka mascarpone
1 szkl śmietany 36%
300g czekolady białej
3 śmietany Śnieżki
100g wiórek kokosowych
szkl mleka
Do nasączenia
6 łyżek przegotowanej, wystudzonej wody zmieszać z 8 łyżkami likieru kokosowego Malibu
Sposób przygotowania
Jajka ubić z cukrem pudrem i waniliowym na puch , mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia , dodać do ubitych jaj , delikatnie wymieszać , wylać do tortownicy o średnicy 28cm , piec około 30 minut w temp. 175*C. po upieczenie wystudzić , przekroić na dwie części
Jagody oczyścić , przepłukać , zostawić na sicie do obeschnięcia , połowę jagód rozgnieść widelcem , drugą połowę pozostawić w całości , jagody zagotować , do gotujących wlać mąkę wymieszaną z wodą , gotować kilka minut , odstawić .
Do mleka wsypać kokos , gotować, aż kokos wchłonie mleko , co jakiś czas mieszając , do gorącego kokosu dodać połamana czekoladę , rozpuścić , wystudzić . Serek mascarpone wymieszać z kokosem , miksując dodać śmietanę Śnieżkę , chwile wszystko razem miksować . Śmietanę kremówkę upić z resztą Śnieżki , dodać do serka , delikatnie wymieszać . Masę odstawić do lekkiego stężenia
Na nasączony biszkopt wyłożyć połowę jagód , na jagody połowę masy kokosowej , przykryć biszkoptem , nasączyć , wyłożyć resztę jagód i resztę masy kokosowej , wstawić do lodówki najlepiej na całą noc
Rady
Ciasto należy przechowywać w lodówce
Źródło:http://kulinarnyprzepis.pl/jagodowo-kokosowe-ciasto