Wykonanie
Lekki
biszkopt,
jagody i pyszna, puszysta masa kokosowa.
Biszkopt8
jajek8 łyżek
cukru pudru1, 1/3 szkl
maki1 łyżeczka
proszku do pieczeniacukier waniliowyWarstwa jagodowalitrowy słoik
jagód3 czubate łyżki
mąki ziemniaczanejcukier do smakuokoło 1/2 szkl
wody do rozpuszczenia
mąkiWarstwa kokosowa500g
serka mascarpone1 szkl
śmietany 36%300g
czekolady białej3
śmietany Śnieżki100g wiórek
kokosowychszkl
mlekaDo nasączenia6 łyżek przegotowanej, wystudzonej
wody zmieszać z 8 łyżkami
likieru kokosowego MalibuSposób przygotowania
Jajka ubić z
cukrem pudrem i
waniliowym na puch ,
mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia , dodać do ubitych jaj , delikatnie wymieszać , wylać do tortownicy o średnicy 28cm , piec około 30 minut w temp. 175*C. po upieczenie wystudzić , przekroić na dwie części
Jagody oczyścić , przepłukać , zostawić na sicie do obeschnięcia , połowę
jagód rozgnieść widelcem , drugą połowę pozostawić w całości ,
jagody zagotować , do gotujących wlać
mąkę wymieszaną z
wodą , gotować kilka minut , odstawić .Do
mleka wsypać
kokos , gotować, aż
kokos wchłonie
mleko , co jakiś czas mieszając , do gorącego
kokosu dodać połamana
czekoladę , rozpuścić , wystudzić .
Serek mascarpone wymieszać z
kokosem , miksując dodać
śmietanę Śnieżkę , chwile wszystko razem miksować .
Śmietanę kremówkę upić z resztą
Śnieżki , dodać do
serka , delikatnie wymieszać . Masę odstawić do lekkiego stężeniaNa nasączony
biszkopt wyłożyć połowę
jagód , na
jagody połowę masy kokosowej , przykryć
biszkoptem , nasączyć , wyłożyć resztę
jagód i resztę masy kokosowej , wstawić do lodówki najlepiej na całą nocRadyCiasto należy przechowywać w lodówce

