Wykonanie

Jedna z moich ulubionych rolad... W zależności od tego z jakimi
owocami ją robię smakuje za każdym razem inaczej :) Może być robiona z
truskawkami,
jagodami,
poziomkami,
jeżynami lub
wiśniami. Robiąc ją z
wiśniami dodatkowo polewam wierzch rolady czymś w rodzaju "
kisielu", który gotuję z
soku wiśniowego. Przepis na ciasto pochodzi z mojego starego zeszytu i mam go z jakiejś gazety ale dzisiaj już nie mam pojęcia jakiej.... Rolada doskonale się zwija, nie łamie, jest idealnie mięciuteńka i puszysta. Polecam baaardzo :)Składniki:3
jajka5 łyżek wrzątku150g
cukru1 łyżeczka
cukru waniliowgo (klik)100g
mąki tortowej50g
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczenia500-750 ml
śmietany 36%*1,5-2,5 łyżki
cukru pudru*1 filiżanka
jagód (kilka łyżek)
Mąki przesiać i wymieszać z
proszkiem do pieczenia.
Jajka ubić bardzo dokładnie z wrzątkiem. Następnie nie przerywając dodać
cukier waniliowy i zwykły oraz wsypać wymieszane
maki. Ubijać jeszcze przez chwilę. Blachę (34x36 tą z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać na nią ciasto i dokładnie równo rozprowadzić na całości. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 12-15 minut w temp. 210 stopni. Podczas gdy
biszkopt się piecze przygotowujemy na blacie wilgotna ściereczkę, która równo rozkładamy . Posypujemy ją lekko
cukrem pudrem. Gdy
biszkopt się upiecze postępujemy szybko. Wykładamy go sprawnym ruchem odwracając blachę do góry nogami na ściereczkę, następnie zdejmujemy delikatnie i równo ciągnąc papier do pieczenia. Teraz zwijamy szybko roladę razem ze ściereczką (od siebie do góry). Zostawiamy w ściereczce do wystygnięcia.
Śmietanę ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodajemy
cukier i jeszcze chwilę ubijamy (*ilość
śmietany jest uzależniona od tego czy chcemy dać ją tylko do środka rolady i nie dekorować wierzchu wówczas wystarczy nam 500 ml. Jeśli dekorujemy dodatkowo grubo wierzch wówczas
śmietany powinno być odpowiednio więcej. Słodzimy ją wedle uznania i w zależności od
słodyczy owoców jakie dodajemy). Dodajemy 3/4
owoców (resztę odkładamy do dekoracji) i delikatnie mieszamyRoladę delikatnie rozwijamy. Smarujemy
śmietaną pozostawiając 5-7 cm nieposmarowany pasek wzdłuż od góry. (jeśli posmarujemy roladę na całej powierzchni wówczas przy zawijaniu część
śmietany "wyjdzie" nam na końcu. Zwijamy roladę i układamy zakończeniem pod spód. Wstawiamy do lodówki celem schłodzenia na ok 1 godz. Gdy rolada się schłodzi smarujemy pozostałą
śmietaną wierzch i boki
śmietany i dodatkowo dekorujemy górę ( u mnie tylka nr 2c). Posypujemy odłożonymi
owocami. Przechowywać w lodówce.Smacznego :)


