ßßß Cookit - przepis na Włoskie ciasto z ricottą i śliwkami

Włoskie ciasto z ricottą i śliwkami

nazwa

Wykonanie

Ciasto ze śliwkami na włoski styl - z serkiem ricotta wmiksowanym do ciasta. Jeśli akurat posiadacie w domu inne owoce - brzoskwinie, morele, jagody, jabłka - one też będą pasowały :-). Ciasto nie zawiera dużej ilości tłuszczu, a dzięki dodatkowi ricotty wychodzi mięciutkie, pyszne, jaśniutkie w przekroju.
Składniki:
3 duże jajka
200 g drobnego cukru do wypieków
250 g ricotty (1 opakowanie)
50 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego (oryginalnie oliwa z oliwek)
świeżo starta skórka z 1 cytryny
300 g mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
600 g śliwek np. węgierek
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć.
W misie miksera umieścić jajka i cukier. Ubić (końcówki do ubijania białek) do powstania jasnej i puszystej mieszanki, która prawie trzykrotnie zwiększy swoją objętość. Dodać serek ricotta, w trzech turach, ubijając po każdym dodaniu. W powstałej mieszance nie powinno być grudek serka, mieszanka powinna być dobrze zmiksowana i jednolita. Wlewać strużką olej, dodać otartą skórkę z cytryny i miksować.
Dodać mąkę przesianą w proszkiem i wymieszać szpatułką do połączenia się składników i otrzymania gładkiego ciasta (nie mieszamy dłużej niż to potrzebne). Powstanie dość gęste ciasto - tak ma być.
Powstałe ciasto przełożyć do formy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć odpestkowane śliwki, jedna przy drugiej, rozcięciem ku dołowi.
Piec w temperaturze 160ºC bez termoobiegu przez około 45 - 50 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :-).
Źródło przepisu - Momenti di Zucchero .
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/wloskie-ciasto-z-ricotta-ze-sliwkami