Wykonanie

Ciasto ze
śliwkami na włoski styl - z
serkiem ricotta wmiksowanym do ciasta. Jeśli akurat posiadacie w domu inne
owoce -
brzoskwinie,
morele,
jagody,
jabłka - one też będą pasowały :-). Ciasto nie zawiera dużej ilości tłuszczu, a dzięki dodatkowi
ricotty wychodzi mięciutkie, pyszne, jaśniutkie w przekroju.Składniki:3 duże
jajka200 g drobnego
cukru do wypieków250 g
ricotty (1 opakowanie)50 ml
oleju słonecznikowego lub rzepakowego (oryginalnie
oliwa z oliwek)świeżo starta skórka z 1
cytryny300 g
mąki pszennej tortowej2 łyżeczki
proszku do pieczenia600 g
śliwek np. węgierekWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną przesiać z
proszkiem do pieczenia, odłożyć.W misie miksera umieścić
jajka i
cukier. Ubić (końcówki do ubijania
białek) do powstania jasnej i puszystej mieszanki, która prawie trzykrotnie zwiększy swoją objętość. Dodać
serek ricotta, w
trzech turach, ubijając po każdym dodaniu. W powstałej mieszance nie powinno być grudek
serka, mieszanka powinna być dobrze zmiksowana i jednolita. Wlewać strużką
olej, dodać otartą
skórkę z cytryny i miksować.Dodać
mąkę przesianą w proszkiem i wymieszać szpatułką do połączenia się składników i otrzymania gładkiego ciasta (nie mieszamy dłużej niż to potrzebne). Powstanie dość gęste ciasto - tak ma być.Powstałe ciasto przełożyć do formy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć odpestkowane
śliwki, jedna przy drugiej, rozcięciem ku dołowi.Piec w temperaturze 160ºC bez termoobiegu przez około 45 - 50 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Przed podaniem można oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego :-).


Źródło przepisu - Momenti di Zucchero .