Ricotta, która prosi o wykorzystanie i śliwki. Poszperałam i znalazłam kilka inspiracji . Zupełnie inne niż tradycyjne muffiny, ale jakie dobre.Składniki (na ok 15 sztuk):300 g mąki pszennej1/2 łyżeczki sody1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki soli morskiej150 g cukru drobnegoskórką z jednej cytryny100 g masła w temperaturze pokojowej250 g ricotty1 jajko1 łyżeczka ekstraktu waniliowego7 - 9 śliwekWykonanie:Śliwki myjemy i kroimy na pół. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.Masło ucieramy z cukrem i skórką z cytryny. Kiedy będzie puszyste dodajemy ricottę i nadal ucieramy. Dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy. Przez moment ucieramy. Mąkę, proszek, sodę i sól przesiewamy. Mieszamy z utartą masą. Przekładamy ciasto do foremek wyłożonych papilotkami. Do każdej babeczki wkładamy połówkę śliwki. Pieczemy 20 - 25 minut, aż babeczki nabiorą złotego koloru i będą suche w środku.