Wykonanie

Wspaniały sernik ze
śliwkami, na domowym
kakaowym kruchym spodzie i z kruszonką. Jeden z tych przepisów, które smakują zawsze, a przy okazji przenoszą wspomnieniami do dzieciństwa, ponieważ smakują jak lżejsza wersja sernika królewskiego. Wersja nowoczesna nie wymaga użycia malaksera do przygotowania pysznego i idealnego kruchego ciasta, a dzięki dodatkowi
ricotty sernik jest lżejszy, choć nie ubijamy tutaj osobno
białek.
Śliwki smakują pysznie w takim wydaniu :-).Składniki na kruche ciasto:170 g
mąki pszennej30 g
kakaopoł łyżeczki
proszku do pieczenia130 g
masła, w temperaturze pokojowej80 g drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiWszystkie składniki na kruchy spód wyrobić
między palcami, do momentu kiedy ciasto zacznie formować kruszonkę. Połowę kruszonki (drugą połowę odłożyć na wierzch sernika) wysypać do tortownicy o średnicy 23 lub 24 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Wylepić
ciastem spód i wstępnie podpiec w temperaturze 180ºC przez 15 - 18 minut.Składniki na masę
serową:500 g
twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie500 g
serka ricotta2 duże
jajka1 opakowanie budyniu
waniliowego bez
cukru (35 g)1 szklanka drobnego
cukru do wypieków500 g
śliwek węgierek, odpestkowanychWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić wszystkie składniki (oprócz
śliwek). Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a
potem opadnie.Masę
serową przelać na podpieczony spód, na jej wierzchu ułożyć
śliwki, rozcięciem ku górze, następnie posypać pozostałą kruszonką. Piec w temperaturze 175ºC przez około 60 minut lub do wypieczenia sernika. Przestudzić w stygnącym piekarniku.Nie ma konieczności przechowywania w lodówce (tylko podczas upałów).Smacznego :-).
