ßßß Cookit - przepis na Sernik ze śliwkami

Sernik ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

Wspaniały sernik ze śliwkami, na domowym kakaowym kruchym spodzie i z kruszonką. Jeden z tych przepisów, które smakują zawsze, a przy okazji przenoszą wspomnieniami do dzieciństwa, ponieważ smakują jak lżejsza wersja sernika królewskiego. Wersja nowoczesna nie wymaga użycia malaksera do przygotowania pysznego i idealnego kruchego ciasta, a dzięki dodatkowi ricotty sernik jest lżejszy, choć nie ubijamy tutaj osobno białek. Śliwki smakują pysznie w takim wydaniu :-).
Składniki na kruche ciasto:
170 g mąki pszennej
30 g kakao
poł łyżeczki proszku do pieczenia
130 g masła, w temperaturze pokojowej
80 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić między palcami, do momentu kiedy ciasto zacznie formować kruszonkę. Połowę kruszonki (drugą połowę odłożyć na wierzch sernika) wysypać do tortownicy o średnicy 23 lub 24 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Wylepić ciastem spód i wstępnie podpiec w temperaturze 180ºC przez 15 - 18 minut.
Składniki na masę serową:
500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie
500 g serka ricotta
2 duże jajka
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (35 g)
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
500 g śliwek węgierek, odpestkowanych
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki (oprócz śliwek). Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie.
Masę serową przelać na podpieczony spód, na jej wierzchu ułożyć śliwki, rozcięciem ku górze, następnie posypać pozostałą kruszonką. Piec w temperaturze 175ºC przez około 60 minut lub do wypieczenia sernika. Przestudzić w stygnącym piekarniku.
Nie ma konieczności przechowywania w lodówce (tylko podczas upałów).
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-ze-sliwkami