Wykonanie
Jeśli lubicie wilgotne, maślane ciasta z dużą ilością
owoców, to ciacho jest dla Was ! :)Szybko powstaje i szybko znika, a jak pachnie ! :)
ciasto kruche:280 gramów
mąki pszennej (użyłam tortowej)150 gramów zimnego
masła4 płaskie łyżki
cukru1 płaska łyżka
cukru z
wanilią1 płaska łyżeczki
proszku do pieczenia1
jajkozalewa:3/4 szklanki gęstej kwaśnej
śmietany (dałam 18%)80 gramów
cukru1 kopiasta łyżka
cukru z
wanilią2
jajadodatkowo:około 450 gramów
śliwekMąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia,
cukrami. Dodać
masło, posiekać nożem z
mąką tak, by tłuszcz był mocno rozdrobniony,
potem wbić
jajo, wyrobić szybko kruche ciasto. Ciasta nie wkładamy do lodówki.Kwadratową blaszkę o
boku 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, dno wylepić
ciastem, po bokach zostawić 1,5 cm rancik, ciasto nakłuć w wielu miejscach.
Wypestkowane
śliwki poukładać na cieście w ten oto sposób:
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i podpiekamy około 15 minut.W tym czasie wszystkie składniki zalewy krótko miksujemy, tylko do połączenia składników.Po upływie w/w czasu otwieramy piekarnik, ciasto zalewamy masą
śmietanowo - jajeczną.
Pieczemy dalej około 45 minut, do zezłocenia zalewy.
Ostatnie 10 minut możemy przejść na termoobieg i zmniejszyć temperaturę do 160 stopni.Ciasto kroimy całkowicie ostudzone.