ßßß
 
            
         ciasto kruche:280 gramów mąki pszennej (użyłam tortowej)150 gramów zimnego masła4 płaskie łyżki cukru1 płaska łyżka cukru z wanilią1 płaska łyżeczki proszku do pieczenia1 jajkozalewa:3/4 szklanki gęstej kwaśnej śmietany (dałam 18%)80 gramów cukru1 kopiasta łyżka cukru z wanilią2 jajadodatkowo:około 450 gramów śliwekMąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrami. Dodać masło, posiekać nożem z mąką tak, by tłuszcz był mocno rozdrobniony, potem wbić jajo, wyrobić szybko kruche ciasto. Ciasta nie wkładamy do lodówki.Kwadratową blaszkę o boku 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, dno wylepić ciastem, po bokach zostawić 1,5 cm rancik, ciasto nakłuć w wielu miejscach.
ciasto kruche:280 gramów mąki pszennej (użyłam tortowej)150 gramów zimnego masła4 płaskie łyżki cukru1 płaska łyżka cukru z wanilią1 płaska łyżeczki proszku do pieczenia1 jajkozalewa:3/4 szklanki gęstej kwaśnej śmietany (dałam 18%)80 gramów cukru1 kopiasta łyżka cukru z wanilią2 jajadodatkowo:około 450 gramów śliwekMąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrami. Dodać masło, posiekać nożem z mąką tak, by tłuszcz był mocno rozdrobniony, potem wbić jajo, wyrobić szybko kruche ciasto. Ciasta nie wkładamy do lodówki.Kwadratową blaszkę o boku 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, dno wylepić ciastem, po bokach zostawić 1,5 cm rancik, ciasto nakłuć w wielu miejscach. Wypestkowane śliwki poukładać na cieście w ten oto sposób:
Wypestkowane śliwki poukładać na cieście w ten oto sposób: Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i podpiekamy około 15 minut.W tym czasie wszystkie składniki zalewy krótko miksujemy, tylko do połączenia składników.Po upływie w/w czasu otwieramy piekarnik, ciasto zalewamy masą śmietanowo - jajeczną.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i podpiekamy około 15 minut.W tym czasie wszystkie składniki zalewy krótko miksujemy, tylko do połączenia składników.Po upływie w/w czasu otwieramy piekarnik, ciasto zalewamy masą śmietanowo - jajeczną. Pieczemy dalej około 45 minut, do zezłocenia zalewy.
Pieczemy dalej około 45 minut, do zezłocenia zalewy. Ostatnie 10 minut możemy przejść na termoobieg i zmniejszyć temperaturę do 160 stopni.Ciasto kroimy całkowicie ostudzone.
Ostatnie 10 minut możemy przejść na termoobieg i zmniejszyć temperaturę do 160 stopni.Ciasto kroimy całkowicie ostudzone.

